Toezichthouder AFM botst hard met EY en PwC

Een rechtszitting over het toezicht op de accountantssector leidde donderdag tot een harde confrontatie tussen toezichthouder AFM en Big Four-kantoren PwC en EY. 

Dat meldt het Financieele Dagblad.

Indertijd vond de AFM bij PwC fouten in vier van de tien onderzochte controledossiers uit de periode 2012-2013. Bij EY waren dat er drie. EY en PwC kregen daar respectievelijk 2,2 miljoen euro en 845.000 euro boete voor.

Aanleiding voor deze nieuwe confrontatie is een vonnis waarmee de rechtbank Rotterdam eind 2017 deze twee boetes van de AFM van tafel veegde. De rechter oordeelde toen dat de toezichthouder niet op basis van een steekproef met dossiers met fouten mag concluderen dat de accountantsorganisaties tekortschoten en dus hun zorgplicht schonden.

Daarmee trok de rechter een belangrijke hoeksteen uit het toezicht. De AFM tekende dan ook beroep aan, dat donderdag diende bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag. 

Volgens de advocaten van EY en PwC tonen die fouten helemaal niet aan dat het een zooitje zou zijn bij de kantoren. De toezichthouder zou meer onderzoek moeten doen om dat vast te kunnen stellen. De advocaten van deze kantoren beschuldigden de AFM ervan “feiten te verdraaien” en “gewone” controlefouten op te kloppen tot “ernstige fouten” om boetes te rechtvaardigen.

Maar volgens de toezichthouder is het simpelweg “een onhaalbaar vereiste” om onderzoek te doen naar het stelsel van kwaliteitsbeheersing en kwaliteitsbeleid. De AFM houdt vol dat de toezichthouder op basis van 'ernstige tekortkomingen' in individuele dossiers boetes mag opleggen aan een accountantskantoor. 

De uitspraak wordt in juni verwacht.

Gerelateerde artikelen