NBA scherpt besturingsmodel aan

Het bestuur van de NBA heeft de afgelopen maanden een uitgebreide evaluatie en reflectie uitgevoerd.

De evaluatie en reflectie hadden betrekking op de governance van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountats zelf. Dat past in de ingezette ontwikkeling van de NBA, is toegezegd aan de ledenvergadering van afgelopen december en gericht op een verdere professionalisering van het besturingsmodel. Daarbij is ervoor gekozen om de Nederlandse Code Corporate Governance waar mogelijk te volgen. 

Dit betekent concreet dat het bestuur de strategische doelen bepaalt en vervolgens de directie en het Management Team belast zijn met de uitvoering daarvan. Het bestuur houdt toezicht op de realisatie van die doelen en toetst alle relevante risico- en controlesystemen die de uitvoering daarvan moeten bewaken. Het bestuur zal hiervoor de bestaande richtlijnen actualiseren en deze met directie en het Management Team bespreken en op de NBA website plaatsen. Deze aanpak sluit aan bij een grotere slagvaardigheid in onze governance. Daarbij is het bestuur een afspiegeling van de NBA strategie zoals eerder vastgelegd in de ontwerpcriteria voor de Governance 3.0.

Het bestuur stelt een drietal commissies in, waaronder in ieder geval een selectie- en remuneratiecommissie, een audit- en riskcommissie en een commissie regelgeving. Daarnaast kunnen andere commissies worden overwogen die een klankbordfunctie voor het bestuur vervullen, bijvoorbeeld een commissie Publiek Belang met externe leden.

In lijn met de Code – en ter voorkoming van belangenverstrengeling – zullen er strikte regels zijn voor het bestuur, de directie en de leden van het Management Team. Zij moeten hun nevenfuncties vooraf melden. De aanvaarding van een nevenfunctie behoeft goedkeuring van het bestuur. De huidige regels worden geactualiseerd conform de Code. Beoordeeld zal worden of alle regels voldoende in lijn zijn met de bekende best practices. Hierover zal het bestuur mededelingen doen op de website van de NBA.

Om optimaal te functioneren, is er behoefte aan een goede informatiedeling, deze borgt immers reflectietijd, strategische discussie op de juiste elementen en effectieve samenhang in de besluitvorming. De directie en het Management Team zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van voldoende onderbouwde voorstellen aan het bestuur. Hiervoor worden nog additionele richtlijnen opgesteld.

Voor werving, inkoop en aanbesteding door de beroepsorganisatie worden aanvullende regels opgesteld, geheel in lijn met de Code. De onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en integriteit van deze processen worden geborgd in die structuur. De interne klokkenluidersregeling wordt versterkt en er zal verdere aandacht worden gegeven aan de veilige werkomgeving waarin NBA medewerkers zich kunnen uitspreken.

Ook is de aansturing van het bureau geëvalueerd. Besloten is dat de NBA onder leiding zal staan van de eenhoofdige directie Berry Wammes, ondersteund door het Management Team dat bestaat uit de hoofden van de afdelingen Lerend Beroep, Kwaliteit, Maatschappelijke Relevantie, Communicatie en Bedrijfsvoering (incl. HR). 

Alle maatregelen zijn er op gericht om de NBA een slagvaardige, professionele en strategische organisatie te doen zijn en blijven, die zich ten volle kan richten op haar PBO-taken in het belang van alle 22.000 accountants in Nederland.

Gerelateerde artikelen