NBA: reacties op drie consultaties openbaar gemaakt

De NBA heeft de reacties die zijn ontvangen op een drietal consultaties openbaar gemaakt. Het betreft de consultatie Standaard 4400N, de consultatie aanpassing controleverklaring voor álle controles en de consultatie herziene Standaard 3000.

Standaard 4400N

Standaard 4400N ‘Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden’ is herzien en via de website geconsulteerd. De Standaard is omgezet naar het ‘clarity format’. Dit format zorgt voor zelfstandige leesbaarheid van de standaard en heeft een opbouw naar vereisten (norm) en toelichtingen. Deze opbouw is ook doorgevoerd in de controlestandaarden en de standaarden voor samenstellings- en beoordelingsopdrachten.

De definitieve standaard zal in de loop van 2016 worden gepubliceerd en worden opgenomen in de nieuwe versie van de NV COS. De beoogde ingangsdatum van Standaard 4400N is 1 januari 2017 waarbij eerdere toepassing van de standaard is toegestaan. 

Consultatie aanpassing controleverklaring voor álle controles

In het kader van een aangepaste controleverklaring voor álle controles zijn Standaarden 700, 705, 706, 570 en 260 herzien, is er een nieuwe Standaard 701 uitgebracht en zijn in andere Standaarden kleine wijzigingen aangebracht. Deze stukken zijn via de website de afgelopen weken geconsulteerd. 

Consultatie herziene Standaard 3000

De vertaling van Standaard 3000 ‘Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie’ en het bijbehorende Stramien is via de website geconsulteerd. De Standaard was eerder in december 2013 door de IAASB herzien.

De definitieve standaard zal vermoedelijk in het najaar van 2015 worden gepubliceerd en worden opgenomen in de nieuwe versie van de NV COS. In de originele IAASB tekst staat: “Deze Standaard is van toepassing op assurance-opdrachten waar het assurance-rapport gedateerd is op of na 15 december 2015.” In Nederland is dit de controleperiode op of na 15 december 2016, waarbij eerdere toepassing is toegestaan. Dit geeft u de nodige tijd om u voor te bereiden op deze nieuwe standaard. 

Gerelateerde artikelen