NBA: ‘Accountant kan (nog) meer aandacht besteden aan fraude’

De aandacht die de accountant in het kader van de jaarrekeningcontrole besteedt aan fraude wordt steeds explicieter. Dat meldt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, NBA. Wel blijkt uit twee recente onderzoeken dat er nog verbetering in de prestaties mogelijk is.

Op het gebied van fraudebestrijding zijn belangrijke stappen gezet, zo blijkt uit twee recente onderzoeken van de NBA-werkgroep Fraude. In de eerste helft van 2019 hield de werkgroep een enquête onder enkele honderden individuele openbare accountants. In diezelfde periode deed de werkgroep ook een uitvraag bij alle accountantsorganisaties naar de manier waarop het Fraudeprotocol wordt toegepast. Dat protocol – een uiteenzetting van de verwachtingen ten aanzien van fraude(risico’s) op basis van de geldende wet- en regelgeving voor accountants’- is in december 2018 gepubliceerd.

De accountant kan fraude niet alleen bestrijden, benadrukt de werkgroep Fraude. Bij de klanten is vooruitgang te boeken ten aanzien van fraudepreventie en –bestrijding, bijvoorbeeld in samenwerking met interne accountants of accountants in business. "Dat veel organisaties en bedrijven die wettelijk gecontroleerd worden, niet zelf een analyse opstellen van frauderisico's, maakt het voor de accountant heel lastig", aldus NBA-voorzitter Sander Kranenburg. Dat speelt met name een rol in het niet-oob-segment en verklaart mede waarom accountants in dat segment meer moeite lijken te hebben om te voldoen aan de afspraken in het Fraudeprotocol. Omdat de accountant het niet alleen kan, neemt binnen de NBA de aandacht toe voor de mogelijkheden om samen te werken 'in de keten', met name met de FIOD en de Belastingdienst.

De werkgroep vergroot de aandacht voor fraude de komende tijd verder door:

– te onderzoeken of de controlestandaarden COS 240 en 250 kunnen worden verduidelijkt;
– betere ondersteuning te bieden voor het uitvoeren van een goede frauderisicoanalyse en praktische handreikingen te leveren;
– in trainingen en opleidingen meer aandacht te besteden aan het onderwerp fraude;
– fraude onderdeel te maken van het accountants expertisecentrum van de NBA.

Bron: NBA, https://www.nba.nl/themas/fraude-en-witwassen/voortgang-focus-op-fraude-belangrijke-stappen-gezet-maar-meer-aandacht-gewenst/

Gerelateerde artikelen