Muel Kaptein: ‘Alwetendheid is de achilleshiel van de accountant

Ethiekprofessor stelt dat dilemma’s botsen met het imago van de accountant.

Professionele dilemma’s helpen accountants om de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Ze leren ervan hoe ze vergelijkbare vraagstukken voortaan beter kunnen oplossen. Dat stelt hoogleraar Bedrijfsethiek en integriteitsmanagement Muel Kaptein in een interview aan de NBA.

“Bij dilemma’s moet je je oordeel opschorten en meer tijd nemen, zo lang als nodig is, desnoods een week”, zegt Kaptein. “Een dilemma loopt niet weg. Bespreek het met degene die er de gevolgen van ondervindt.”

De feilloze leider is op zijn retour, aldus Kaptein, die ook accountants als leiders ziet.

“Die alwetendheid is de achilleshiel van de accountant”, zegt hij op de website van de NBA. “Hij moet zeker zijn van zijn zaak. De aard van de functie brengt met zich mee dat je veel met getallen bezig bent. Iets is goed of fout. Er mag geen twijfel bestaan over je bevindingen. Dat geldt voor de managementletter maar ook voor het gesprek dat je hebt met de raad van commissarissen.

Het probleem is dat bij het imago van een accountant die alles weet geen dilemma’s passen. Maar dilemma’s zijn geen rekensommen. Een deugdzame accountant moet juist wikken en wegen.

“Noem een dilemma geen vraagstuk want dan haal je de druk er af. Zorg dat je niet te stellig bent maar suggereer ook niet dat hun mening doorslaggevend is. En deel het dilemma met je collega’s. Het kan een leidinggevende zijn maar de input van een junior is net zo waardevol. Ook het thuisfront is een waardevolle spiegel. Als je een dilemma aan een ander uitlegt, hoor je of je redenatie hout snijdt.”

Gerelateerde artikelen