Moore DRV op de bres voor private equity in de accountancy

‘Banken vinden investeren in een maatschap minder aantrekkelijk.’

Onlangs maakte accountantskantoor Moore DRV bekend dat het private equitybedrijf Waterland aan boord komt. Hoewel er kritiek is op de rol van private equity in accountantskantoren, noemt Marco Utermark, voorzitter raad van bestuur van Moore DRV, de rol van externe investeerders noodzakelijk. Zonder investeerders geen groei, stelt Utermark, die niet onder stoelen of banken steekt dat Moore DRV moet groeien. Het kantoor heeft de laatste tijd al vier accountantskantoren overgenomen, waaronder recent Noordenne Accountants.

  • Accountantskantoren die willen groeien kunnen nauwelijks terecht bij de bank
  • Banken zijn huiverig om kredieten aan een maatschap te verstrekken op basis van goodwill
  • Ook Moore DRV had aanvankelijk geen hoge pet op van private equity in de accountancy

“Banken vinden investeren in een maatschap minder aantrekkelijk door het goodwillmodel. We zochten een partij die naast geld ook expertise kan leveren. In Waterland hebben we een ondernemende partner gevonden. Zij hebben focus op familiebedrijven, zijn Europees georiënteerd en hebben een langetermijnvisie.”

Lees ook:

Verrast door Waterland

Utermark geeft in een verklaring van zijn bedrijf toe dat hij zelf verbaasd was over de meerwaarde van private equity. “Waterland heeft ons verrast met haar visie op de Europese accountancymarkt. Zij snappen waar Moore DRV en Moore Global naartoe willen en willen niet alleen investeren in de accountancykantoren in het netwerk, maar ook in partijen die nieuwe diensten kunnen leveren en in samenwerkingspartners die onze business case sterker maken.”

Utermark wijst op het succes van de private equity bij buitenlandse accountantskantoren. “Zij hebben dat al laten zien in België, bij onze collega’s van Moore Belgium, alsook in het Verenigd Koninkrijk, bij onze collega’s van Moore Kingston Smith” [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Toestemming nodig van de ACM

Overigens kan de deelneming van Waterland in Moore DRV nog afketsen. Het accountantskantoor heeft goedkeuring aangevraagd bij de Autoriteit Consument en Markt voor het verstrekken van aandelen aan Waterland. De toezichthouder heeft daar nog geen reactie over gegeven.

Gerelateerde artikelen