Möller weg bij AFM na ‘tendentieus rapport’

De voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, George Möller, heeft dinsdag per direct zijn functie neergelegd. Möller had in december al zijn functie ter beschikking gesteld, na een kritisch rapport over de raad van toezicht. De oud-voorzitter noemt in het Financieele Dagblad het rapport ‘op onderdelen tendentieus’.
Möller was als voorzitter van de raad van toezicht aangebleven om een opvolger te vinden. Hij zegt in het FD niet achter een aantal aanbevelingen in het onderzoeksrapport te staan over nevenfuncties. De aanstelling van een nieuwe voorzitter is volgens Möller afhankelijk van welke aanbevelingen uit het rapport door de minister worden overgenomen. De aanbevelingen die de onderzoekers doen in hun rapport over nevenfuncties komen volgens Möller in de praktijk neer op een ‘beroepsverbod’.
Het onderzoeksrapport liet zich kritisch uit over de integriteit van de raad van toezicht. Sommige leden zouden volgens minister Dijsselbloem ‘op het randje hebben gelopen’. De aanbevelingen in het rapport staan volgens Möller ‘in geen verhouding tot het onderliggende feitenmateriaal’, zo zegt hij in het FD. Hij noemt het rapport ‘op onderdelen tendentieus’. ‘Ons gevoel zegt dat er zware aanbevelingen uit het rapport moesten komen.’
De AFM zegt Möller zeer erkentelijk te zijn voor zijn inzet en hoopt dat de raad van toezicht op korte termijn weer op sterkte is. Vier van de vijf interne toezichthouders zijn opgestapt, alleen Diana van Everdingen is nog lid.
In 2010 zette Möller in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen via haar postacademiale opleidingsinstituut Comenius een leergang Financiële Ethiek op. In augustus 2012 debuteerde hij als auteur met een boek over ethiek in het bankwezen, getiteld ‘Waardenloos’.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen