‘Mkb verlost van lang doorbetalen bij ziekte’

Het komende kabinet ontslaat kleine bedrijven van de plicht om zieke werknemers twee jaar door te betalen. Ook steekt de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geld in de isolatie van woningen, melden ingewijden.

Kleine bedrijven moeten zieke werknemers zelf nog maar een jaar doorbetalen, staat volgens Haagse bronnen in het regeerakkoord dat naar verwachting komende week wordt gepresenteerd. Het tweede jaar dragen alle kleine bedrijven samen die last.

Het kabinet in wording hoopt kleine bedrijven met de maatregel aan te moedigen meer mensen in dienst te nemen. Nu zouden ze daarvoor nog vaak terugschrikken, uit angst voor hoge kosten als een werknemer ziek wordt. Werkgevers en werknemers spraken lang over een oplossing, maar kwamen er niet uit. Daarop besloot de regeringscoalitie in spe zelf de knoop door te hakken.

Het nieuwe kabinet trekt verder 100 miljoen euro uit voor het 'verduurzamen' van huizen. Woningcorporaties kunnen voor energiebesparende maatregelen korting krijgen op de verhuurdersheffing die ze moeten betalen. Onder die maatregelen valt bijvoorbeeld het isoleren van een woning.

De regeling voor de woningcorporaties moet Nederland helpen de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat is nog een hele opgave.

De Woonbond laat in een reactie weten dat het plan om ,,een korting van 100 miljoen op de verhuurdersheffing van 1,7 miljard te geven als corporaties huurwoningen extra isoleren en verduurzamen “volstrekt onvoldoende is''. Volgens directeur Ronald Paping liggen huurders “krom om de staatskas te spekken'' en krijgen ze daar straks”een spaarlamp voor terug.''

Volgens de Woonbond zijn de huurprijzen onder druk van de verhuurdersheffing hard gestegen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen