Minder CEO’s krijgen dit jaar salarisverhoging

64 procent van de CEO’s in Europa ontvangt dit boekjaar geen salarisverhoging. In 2014 lag dit percentage een stuk lager, namelijk op 40 procent. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Towers Watson.

Tevens toont het onderzoek CEO pay in the Eurotop 100 aan dat de gemiddelde bonus voor deze CEO’s in dit boekjaar ligt op een volledig jaarsalaris. Vorig jaar was dit meer, namelijk 115 procent. Ook lange termijn bonussen laten een daling zien, het percentage ligt gemiddeld op 119 procent van het basis jaarsalaris in 2015 ten opzichte van 131 procent in 2014. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 96 bedrijven binnen de Eurotop 100 die hun remuneratierapport, het jaarlijkse rapport over hun gevoerde beloningsbeleid, eind juli publiceerden. 

‘In het afgelopen jaar zagen we dat beloningscommissies steeds meer gebruikmaken van zowel korte als lange termijn mogelijkheden om de afstemming van beloningspakketten voor topmanagers te verbeteren,’ zegt Anne Huisman, practice leader Executive Compensation bij Towers Watson Nederland. ‘De opvallendste verandering was de introductie van meer bonusclausules waarin ook is opgenomen dat topmanagers langer hun aandelen moeten vasthouden. Bovendien worden de bonusregelingen voor de korte termijn niet alleen berekend op basis van winst of opbrengsten, maar ook op basis van een grotere reeks niet-financiële en individuele maatregelen.’
 
Het onderzoek bevat ook een update van veranderingen binnen de Europese regelgeving en belastingen en laat een bepaalde beleidsconvergentie zien wat betreft de beloning van topmanagers. Towers Watson laat zien dat in een aantal landen vertrekvergoedingen, ‘say-on-pay’ en meer openbaarmaking van de beloningen is geïntroduceerd. Daarnaast komt naar voren dat er een betere afstemming is tussen beloning en bedrijfsgrootte per sector in plaats van per land.

Huisman: ‘Europese raamwerken voor corporate governance vertonen steeds meer overeenkomsten. Hierdoor is de beloning van topmanagers in toenemende mate een functie van de bedrijfsgrootte en bedrijfssector. De geografische ligging is steeds minder van invloed. We verwachten dat deze trend doorzet, vooral in het licht van de aankomende implementatie van de Europese Richtlijn voor Aandeelhouders. Beloningscommissies in Nederland zullen meer en meer buiten de landsgrenzen moeten kijken voor talent en dicht bij de internationale ontwikkelingen moeten blijven.’

Gerelateerde artikelen