Mes in fiscale voordelen zzp’ers?

Han Busker, de nieuwe FNV-voorzitter, wil het mes zetten in de fiscale voordelen voor zzp'ers. Volgens hem leiden die fiscale voordelen ertoe dat zzp’ers zich tegen te lage tarieven aanbieden en zo de race naar de bodem aanjagen.

Flexwerk is te goedkoop geworden door de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, en de belastingvoordelen van de zzp'er verdwijnen te vaak in de zakken van de opdrachtgevers, zo zegt Busker in het een interview met het Financieele Dagblad. De werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat de zelfstandigenaftrek behouden moet blijven.

De FNV lijkt trouwens helemaal niet blij te zijn met het artikel in het FD. Volgens de vakbond is het verhaal in de krant “volledig uit de context gerukt”. Dat de FNV het mes zou willen zetten in de zelfstandigenaftrek, zou geen rechts doen aan het standpunt van de vakbond. “Veel zzp’ers krijgen nu veel te lage tarieven en worden dus oneerlijk beloond. De beste manier om hun positie te verbeteren is om hógere tarieven af te dwingen. De verandering moet dus vooral komen van de opdrachtgevers en de werkgevers,” aldus de FNV. “Ja, misbruik van de zelfstandigenaftrek door opdrachtgevers moet aangepakt. Maar de FNV richt de pijlen op de werkgevers en de opdrachtgevers, en zal niet instemmen met beleid dat het inkomen van de eigen leden achteruit doet kelderen.”

Gerelateerde artikelen