‘Meer helderheid over bevoegdheden ledenraad NBA nodig’

De Auditdienst Rijk (ADR) wil dat de NBA meer helderheid verschaft over de taken en bevoegdheden van de nieuw op te richten ledenraad. Dit is één van de kanttekeningen die de ADR plaatst bij de voorstellen voor herziening van het bestuursmodel van de NBA.

“Volgens de voorstellen krijgt de ledenraad een adviserende rol naar zowel het bestuur als de ledenvergadering. In de LIO opiniebijeenkomst op 11 mei 2016 is gediscussieerd over de vraag of het wenselijk is dat de ledenraad als adviesorgaan gaat functioneren (voor zowel het bestuur als de ledenraad). Voorts merk ik op dat overheidsaccountants – vanuit het perspectief van het belang van de (semi) publieke sector – slechts in beperkt aantal in de ledenraad zijn vertegenwoordigd. Tot slot vraag ik mij af of de huidige Raad van Advies blijft bestaan en, zo ja, hoe deze zich dan verhoudt tot het nieuw op te richten maatschappelijk forum,” aldus algemeen directeur Van Zanen-Nieberg van de ADR.

Verder wijst de ADR erop dat er niet alleen RA’s en AA’s bij de auditdienst werken, maar ook RE’s en RO’s, ieder met hun eigen beroepsorganisaties. ADR: “Het is voor de ADR van belang dat de regels van de drie beroepsorganisaties zo veel mogelijk op elkaar blijven aansluiten. Om deze afstemming op bestuurlijk niveau adequaat te borgen, is daar aandacht voor nodig binnen de governancestructuur van de NBA. Praktisch gezien zou hieraan vorm kunnen worden gegeven door vertegenwoordigers van NOREA en IIA Nederland periodiek als toehoorder uit te nodigen voor vergaderingen van het bestuur van de NBA en daarbij organisatie overstijgende onderwerpen, zoals vraagstukken over afstemming van regelgeving, te bespreken.”

• Reactie Auditdienst Rijk

Gerelateerde artikelen