Marcel van den Berg (Think Productive): ‘Werk slimmer, niet harder’

Tijdens de Summer Course voor Accountants pakt Marcel van den Berg van Think Productive het onderwerp ‘Werk slimmer, niet harder’ aan. Voor accountants die hun productiviteit willen verhogen is dit een belangrijk onderwerp. Zeker nu zij zich steeds nadrukkelijker moeten verantwoorden voor de uren die zij declareren. Word dus een ‘Productiviteits Ninja’, zoals Van den Berg het noemt.

Hoe word je een ‘Productiviteits Ninja’? Daarover gaat het gelijknamige boek van productiviteitsdeskundige Graham Allcott. In zijn ‘How to be a Productivity Ninja’ worden bekende en minder bekende methodes en principes om productiever te zijn, samengevoegd en praktisch gemaakt. Het boek beschrijft wat moderne kenniswerkers kunnen leren van de mindset van een ninja. Tijdens de Summer Course zal Marcel van den Berg (die het Think Productive van Allcott in de Benelux vertegenwoordigt) ook ingaan op de karakteristieken van buitengewoon productieve mensen. De Productiviteits Ninja blijkt zich door negen eigenschappen te onderscheiden. 

De Productiviteits Ninja is:

1. Rustig en Kalm

2. Meedogenloos

3. Weet wapens te hanteren

4. Onzichtbaar en gebruikt camouflage

5. Niet alledaags

6. Behendig

7. Zelfbewust

8. Voorbereid

9. Mens en geen superheld

Deze negen eigenschappen zal Van den Berg gebruiken als kapstok om alledaagse (kantoor)situaties te behandelen. Centraal staat de vraag: hoe kan de accountant zijn productiviteit verhogen. Het antwoord is ogenschijnlijk simpel, in theorie althans: door zijn hoofd leeg te maken en anders te gebruiken. Want, zoals David Allen (‘Getting Things Done’) al zei: “Je hoofd is om ideeën te krijgen, niet om ze te onthouden.” Maar zo simpel als de theorie is, zo weerbarstig is de praktijk: we worden dagelijks overstelpt met informatie en het is moeilijk om het hoofd leeg te houden, en onze productiviteit heeft te lijden onder ruis, afleiding en gebrek aan concentratie.

Van den Berg geeft diverse tips en adviezen hoe je dit kunt doen. Deze lopen uiteen van ‘hoe krijg je een lege inbox’ tot ‘welke (software)tools kun je het beste gebruiken’. Voor wie eerder vergeefs heeft geprobeerd orde op zaken te stellen in zijn drukke hoofd op basis van het werk van Covey, Allen of een andere ‘productiviteitsgoeroe’, heeft Van den Berg een geruststellende mededeling. “Allcott is een stuk minder rigide dan zij, een stuk menselijker. Wij gaan met onze ideeën over de Productiviteits Ninja uit van de mens en zijn karakter, en waken ervoor hem in een keurslijf te persen. Je kunt er ook alleen de onderdelen die jou het meeste aanspreken toepassen. Ook dan heb je er veel aan.

Schrijf u in voor de Summer Course
Meld u aan voor de Summer Course op 2, 3 en 4 september via alexvangroningen.nl.

Gerelateerde artikelen