Leergang voor mkb-audits

De leergang ‘Audit in het mkb’ is een van de opleidingen die Alex van Groningen BV en Novak specifiek hebben gelanceerd voor de mkb-accountant. Pieter Mansvelder van Kriton, een organisatie die accountants en finance professionals ondersteuning biedt op het gebied van vaktechniek en kwaliteitszorg, werd ingeschakeld om de leergang te ontwikkelen.

“Dat er behoefte is aan deze leergang blijkt uit de recente berichtgeving dat de NBA bezorgd is over controlekwaliteit van mkb-accountantskantoren”, vertelt Pieter Mansvelder, directeur van Kriton. Van de accountantskantoren met een wettelijke controlevergunning voor niet-beursgenoteerde ondernemingen voldoet slechts 36 procent aan de normen voor de wettelijke controle, bleek uit het verslag van de Raad voor Toezicht van de NBA over het jaar 2015. De leergang ‘Audit in het mkb’ zou hier verandering in kunnen brengen. “Deze leergang is ontwikkeld voor mkb-accountants die serieus wettelijke en vrijwillige controles willen oppakken. Het doel van de leergang is het bijspijkeren van actuele kennis over controle en het onder de knie krijgen van de vaardigheden die daarbij komen kijken. We putten daarbij uit de laatste inzichten uit toetsingen en reviews”, aldus Mansvelder.

Aandachtspunten
Het programma bestaat uit vijf volle studiedagen (40 PE-uren). In die dagen wordt er heel wat informatie op de deelnemers afgeschoten. “We geven een moderne visie op het controleproces, we gaan in op de belangrijkste aandachtspunten in de controlestandaarden, en we behandelen de belangrijkste beslismomenten in het controleproces. Wat ook belangrijk is voor de mkb-accountant, is hoe je met jouw opdrachtgevers en jouw controleteam communiceert en hoe je goed registreert wat je tijdens het controleproces daadwerkelijk hebt gedaan”, aldus Mansvelder. “Al deze zaken komen in de leergang aan bod.”

Accenten
Wat is er specifiek mkb aan de leergang? “Wij leggen de accenten op de omstandigheden die specifiek voor het mkb gelden”, vertelt Mansvelder. “Denk daarbij aan het feit dat je als accountant vaak te maken hebt met slechts één eigenaar, dat er sprake is van een informele interne beheersing en cultuur, en dat de ICT-omgeving minder complex is. Dat vraagt om een speciale aanpak. Die leren mkb-accountants tijdens de leergang.”

Op zoek naar meer informatie over de leergang ‘Audit in het mkb’? Klik dan hier

Gerelateerde artikelen