‘Laat topsporters medaillebonus onbelast wegzetten’

Nederland zou zijn Olympische sporthelden fiscaal warm moeten onthalen. Bijvoorbeeld door de medaillebonus die de sporters van sportkoepel NOC*NSF ontvangen niet direct weg te belasten, maar de sporter de mogelijkheid te geven het geld onbelast weg te zetten en daardoor op een nuttige manier in te zetten.

Hiervoor pleit partner Wiebe Brink van EY Belastingadviseurs in een blog op de website van EY. Hij vindt dat de medaillewinnaars een soort overbruggingspotje zouden moeten kunnen aanleggen, van waaruit de sporter bijvoorbeeld allerlei kosten in het kader van de sportbeoefening kan betalen (trainingskampen, reiskosten, voedingssupplementen etc). Of waarmee een studie kan worden gestart zodat er betere mogelijkheden ontstaan voor een carriere ná de topsportperiode.

Volgens Brink is zo’n speciale regeling voor topsporters nodig: “Topsporters zijn toch bijzondere beestjes bij wie de loopbaan vaak net iets anders verloopt dan bij leeftijdsgenoten die ‘gewoon’ zijn gaan studeren en werken. De topsport biedt vaak minder ruimte voor het nadenken en gericht plannen op een tweede carrière na de sport. En financieel houdt het bij de meeste sporters ook niet over, dus om dan de vaak incidentelere inkomsten na het winnen van een medaille maar eens grotendeels weg te belasten en niet te gebruiken voor een op maat gemaakte overbruggingsregeling, is dan volgens mij een gemiste kans.”

Gerelateerde artikelen