Kwartiermakers: accountancy en advies niet splitsen

De sector moet nog stappen maken in cultuur, educatie en innovatie.

Een structurele splitsing tussen accountancy en advies is in Nederland niet wenselijk. Het staat allerminst vast dat de kwaliteit van wettelijke controles verbetert door zo’n ingreep. Een splitsing heeft daarnaast als nadeel dat synergievoordelen tussen de advies- en controletak wegvallen. Tenslotte zou de accountancy in Nederland internationaal uit de pas gaan lopen op dit gebied.

Dat staat in de tussentijdse rapportage van SEO Economisch Onderzoek over de effecten van het audit only-model in Nederland dat minister Kaag van Financiën deze week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De rapportage is tot stand gekomen door de Kwartiermakers Toekomst Accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn.

Wel zijn er voordelen te behalen bij een operationele splitsing tussen accountancy en advies, zo staat in het rapport van SEO. Bij zo’n splitsing blijven geldstromen uit beide takken van elkaar gescheiden. Dit kan de commerciële prikkels binnen de controletak inperken. Maar dan moet de transparantie in accountantskantoren over deze geldstromen wel verbeteren. 

De kwartiermakers zijn voorzichtig positief over de ontwikkelingen die zij in de sector zien. Als aandachtspunt merken de kwartiermakers op dat er nog steeds grote stappen van de sector nodig zijn op het gebied van cultuur, educatie en innovatie. 

Daarnaast vinden de kwartiermakers dat het tempo van verandering in de sector een uitdaging blijft. Ze pleiten voor wettelijke verankering van een verklaring omtrent risicobeheersing (een zogenaamde ‘in control statement’) en wijzen hierbij op de belangrijke rol die de onderneming zelf speelt bij fraude en continuïteit. 

Minister Kaag is een voorstander van een verklaring omtrent risicobeheersing om de verantwoordelijkheid van bedrijven tot uitdrukking te brengen. Maar een wettelijke verankering daarvan vindt ze niet nodig. Liever ziet ze dat deze verklaring nader wordt geregeld in de Nederlandse Corporate Governance Code. “De Code bepaalt immers reeds dat beursvennootschappen een verklaring moeten afgeven ten aanzien van de verslaggevingsrisico’s”, aldus de minister.

 

Gerelateerde artikelen