KPMG moet mogelijk opdraaien voor 717 miljoen euro schade

Franse accountant keurde 2,3 miljard aan verboden beleggingen van H20 goed.

Zesduizend gedupeerde investeerders slepen KPMG in Frankrijk voor de rechter. De inzet is een claim van 717 miljoen euro. Dat bedrag zouden investeerders verloren hebben door foute beleggingen van de Franse investeerder H20 Asset Management. 

De accountant van KPMG zou beleggingen ter waarde van 2,3 miljard euro in zogenaamde illiquide activa aanvankelijk door de vingers hebben gezien, hoewel de beleggingsconstructie niet was toegestaan. H20 is hiervoor veroordeeld voor 75 miljoen euro boete door de Franse financiële waakhond.

Aanvankelijk had de accountant van KPMG de jaarrekening van H20 goedgekeurd, ondanks de dubieuze investeringen. In 2019 onthulde de Financial Times de omstreden beleggingsconstructie. Pas in 2021 kwam KPMG terug op de goedkeurende verklaring en stelde dat de boeken van zes beleggingsfondsen niet konden worden goedgekeurd. Dit omdat de waarde van de beleggingen niet kon worden vastgesteld en omdat H20 de regels had overtreden.

De gedupeerde beleggers taxeren de schade die hen is toegebracht op 717 miljoen euro. Overigens is niet alleen KPMG door hen gedaagd, maar ook H20’s voormalige meerderheidsaandeelhouder Natixis Investment Managers en fondsbeheerder CACEIS.

H20 Asset Management gold jarenlang als de Franse lieveling van beleggers. Op het hoogtepunt van de roem was het bedrijf goed voor 30 miljard aan beheerd vermogen.

 

Gerelateerde artikelen