KPMG en PwC betrokken bij Braziliaans schandaal

Accountantskantoren verdoezelden miljardenschuld van retailer.

De ingestorte Braziliaanse retailer Americanas verdoezelde voor miljarden aan schulden. Zowel KPMG als PwC hebben geholpen bij dat bedrog. Dit zou zijn gebleken uit interne correspondentie van de retailer die is opgedoken.

De Financial Times bericht hierover. KPMG, die controlerend accountant was van Americanas in de periode van 2016 tot medio 2019, had een intern rapport herschreven, waardoor de schuld van bijna vier miljard dollar niet meer vindbaar was.

En PwC, die accountant was voor 2016 en vanaf medio 2019, zou de leiding van Americanas hebben geadviseerd over het beschrijven van gecompliceerde financieringsregelingen, zonder dat de schuldenlast aan het licht komt. 

Eerder dit jaar kwam de retailer in de problemen nadat de gigantische schuld aan het licht kwam. Er zat toen minder dan voor 155 miljoen euro in kas. De schuld zou met behulp van de externe accountants weg zijn gehouden bij de raad van bestuur, zo heeft de nieuwe leiding van het bedrijf bekendgemaakt. De huidige CEO beschuldigde KPMG en PwC ervan te hebben bijgedragen aan de ondergang.

Americanas zei dat het juridische stappen gaat ondernemen tegen alle verantwoordelijken voor de fraude.
 

Gerelateerde artikelen