KPMG: Chinese bedrijven sterk in opkomst op het gebied van FinTech

Chinese bedrijven zijn enorm in opkomst op het gebied van FinTech, technologische innovatie in de financiële sector. In de nieuwe FinTech 100 ranking van KPMG en H2 Ventures, de ranglijst van de honderd meest toonaangevende FinTech bedrijven, nemen het Chinese Ant Financial en Qudian de eerste twee posities in.

En ook Lufax en ZhongAn bezetten posities in de top 5. Het Amerikaanse Oscar neemt een derde positie in. De ranglijst geeft een beeld van de vijftig belangrijkste gevestigde FinTech-bedrijven in de wereld en de vijftig meest innoverende, nieuwe bedrijven. In totaal bezetten acht Chinese ondernemingen posities in de lijst van de eerste vijftig bedrijven. De Britse Atom Bank neemt in de ranglijst een zesde positie in en wordt gevolgd door Kreditech uit Duitsland. Het Nederlandse bedrijf en tevens unicorn Adyen staat op een vijftiende plaats.

Snelle opmars

“De positie van China is een bewijs van het feit dat in dit land steeds meer durfkapitaal in financiële innovatie wordt gestoken en dat Chinese FinTechs zich in een steeds grotere belangstelling van investeerders mogen verheugen”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “In drie jaar tijd heeft het land zijn aanwezigheid in de top vijf bedrijven uitgebreid van éen naar drie. En in de volledige lijst is China niet alleen vertegenwoordigd met startups die nieuwe concepten voor de financiële sector ontwikkelen, maar ook met gevestigde bedrijven die deze nieuwe technologieën omarmen.” Van de honderd belangrijkste FinTech-bedrijven is 35% gevestigd in Noord-, Midden-  en Zuid-Amerika, 29% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, 12% in het Verenigd Koninkrijk en 24% in Azië en de Pacific, waaronder 10% in Australië en Nieuw-Zeeland.

InsurTech in opkomst

Vergeleken met 2015 zijn de investeringen in top 100 bedrijven dit jaar aanzienlijk toegenomen. Zo wisten de vijftig gevestigde ondernemingen in de ranglijst dit jaar $ 14,6 miljard meer aan te trekken dan vorig jaar, een toename van meer dan 40%. Qua sectoren zijn de bedrijven die zich bezighouden met InsurTech aan een opmars bezig. Het aantal bedrijven dat actief is met innovatie in de verzekeringssector nam toe tot 12, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. En voor het eerst staan er ook vijf blockchain bedrijven in de ranglijst en komen er ondernemingen in de lijst voor die zich met RegTech bezighouden, vernieuwing van regelgeving in de financiële sector.

Steeds meer landen actief

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer landen zich manifesteren als het om FinTech gaat. In de lijst van vijftig gevestigde FinTech-bedrijven zijn dit jaar 18 landen vertegenwoordigd. In 2015 waren dit nog 13 landen. In de volledige lijst van honderd bedrijven zijn 22 landen vertegenwoordigd. Van Wylick: “Een bewijs dat de vernieuwing in de financiële sector een enorme vlucht heeft genomen. We zien dat in steeds meer landen zich op de markt begeven, van India tot Israël en van Portugal tot de Filippijnen. In de lijst vinden we bijvoorbeeld voor het eerst ook bedrijven uit Mexico en Chili terug. Een bewijs dat de grote financiële centra, zoals Londen, New York en tegenwoordig ook Sydney, niet alleen de bolwerken van innovatie zijn. De snelheid waarmee de vernieuwing in de financiële sector zich voltrekt is hoog en beperkt zich dus niet tot een handjevol landen. Overal ter wereld doet de vernieuwing in de financiële sector zijn intrede.”

Gerelateerde artikelen