Koolmees ziet kans om stijging AOW-leeftijd te beperken

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil het vastgelopen overleg over de pensioenen hervatten.

In een brief schrijft hij ruimte te zien om nadere afspraken te maken over het "minder stringent koppelen van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting".

"Wat die ruimte precies is, kan ik nu nog niet zeggen", aldus de minister vrijdag in een toelichting.

Hij nodigt de voorzitters van de bonden en de Sociaal-Economische Raad (SER) uit de gesprekken vanaf maandag formeel te hervatten. "Ik heb de afgelopen tijd heel veel verkennende gesprekken gevoerd en heel veel kopjes koffie gedronken met iedereen, dat geeft mij het beeld dat we bij elkaar kunnen komen."

Of er snel een akkoord komt, durft hij niet te voorspellen. Wel geeft Koolmees aan dat er haast is. "Ik heb mijn agenda de komende tijd redelijk leeggemaakt hiervoor."

De grote staking in het openbaar vervoer heeft volgens de minister bijgedragen aan deze doorbraak, maar hij geeft aan dat hij ook al langer druk aan het onderhandelen was.

De gesprekken tussen Koolmees en de andere partijen over hervorming van het pensioenstelsel klapten vorig jaar. De partijen konden het onder meer niet eens worden over de verhoging van de AOW-leeftijd, en de mogelijkheid voor mensen met zware beroepen om eerder met pensioen te gaan.

Koolmees meldt in een brief aan de bonden en de SER dat datgene wat het kabinet vorig jaar aanbood, nog op tafel ligt. "In het verlengde daarvan ziet het kabinet ruimte om nadere afspraken te maken over het minder stringent koppelen van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting."

Ook over zware beroepen denkt de regering afspraken te kunnen maken met de bonden. Maar wat Koolmees precies in gedachten heeft, schrijft hij niet.

Over veel aspecten waren het kabinet en 'de polder' het vorig jaar al wel min of meer eens. Zo zouden pensioenuitkeringen in de toekomst sneller kunnen stijgen, maar in slechte tijden ook sneller worden gekort. Ook zouden de buffers van de pensioenfondsen omlaag kunnen, waardoor de uitkeringen kunnen stijgen.

Een ander punt betrof het stelsel. In de toekomst zou iedereen voor zijn eigen pensioen moeten sparen, in plaats van dat jonge werknemers betalen voor de generaties voor hen. Hoe dat betaald moet worden, was nog wel een heikel punt.

Gerelateerde artikelen