Komende jaren circa 26.000 boekenonderzoeken door Belastingdienst

Het aantal boekenonderzoeken dat door de Belastingdienst in de komende jaren wordt uitgevoerd, zal rond de 26.000 liggen. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een Kamerbrief waarin hij schriftelijke vragen beantwoordt over het rapport ‘Intensivering toezicht en invordering bij de Belastingdienst’.

Vergeleken met voorgaande jaren was het aantal boekenonderzoeken door de Belastingdienst in 2015 een stuk lager. In 2010 voerde de fiscus bijvoorbeeld 43.000 onderzoeken uit en in 2013 waren dat er 40.700. Die daling houdt volgens de staatssecretaris verband met het verleggen van de aandacht naar boekenonderzoeken met een groter fiscaal belang en/of groter fiscaal risico in het midden- en kleinbedrijf.

Wiebes: “Deze onderzoeken leveren hogere correctieopbrengsten op waardoor verwacht wordt dat de doelstelling voor intensivering toezicht en invordering qua opbrengst wordt gerealiseerd. De gemiddelde correctieopbrengst van een boekenonderzoek bedroeg in 2015 circa € 31.000 (2014: € 21.000). Daarnaast zoekt de Belastingdienst naar de meest efficiënte en effectieve wijze van behandeling. Dat behoeft niet perse een boekenonderzoek te zijn. Het aantal boekenonderzoeken in de komende jaren zal naar verwachting in lijn liggen met de realisatie van 2015 (circa 26.000 boekenonderzoeken).”

• Antwoorden over schriftelijke vragen over het rapport ‘Intensivering toezicht en invordering bij de Belastingdienst’

Gerelateerde artikelen