KNMG wint in twee btw-zaken van Belastingdienst

Artsenfederatie KNMG meldt dat de rechtbank haar gelijk heeft gegeven in een conflict met de Belastingdienst. Activiteiten van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) van de KNMG zijn volgens de rechter vrijgesteld van btw.

Maar de KPMG houdt wel een slagje om de arm, want de Belastingdienst gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep. 

In 2013 besloot de fiscus dat de RGS met terugwerkende kracht en voor de toekomst btw moet heffen over al haar opleidings- en (her)registratie-activiteiten. Sinds 2014 brengt de RGS voor haar activiteiten dan ook btw in rekening. Dit is het gevolg van de btw-naheffing van €5 miljoen die de fiscus eind 2013 aan de KNMG oplegde voor de activiteiten van de RGS over de jaren 2008 – 2013. Tegen dit besluit van de Belastingdienst is de KNMG in beroep gegaan. Daarnaast heeft de KNMG de Belastingdienst verzocht om de activiteiten van de RGS voor de toekomst vrij te stellen van btw. Dat verzoek is afgewezen door de Belastingdienst en ook hiertegen is de KNMG in beroep gegaan. Dit heeft geleid tot twee afzonderlijke juridische procedures.

In beide procedures trok de Belastingdienst aan het kortste eind, maar de fiscus gaat tegen beide uitspraken in beroep. “Als in beide procedures definitief vast komt te staan dat de RGS voor haar activiteiten niet of beperkt btw-plichtig is, wordt bezien welke consequenties dat heeft voor de tarieven van de RGS,” aldus de KNMG.

Gerelateerde artikelen