Kleine accountantskantoren worstelen met Wwft

Onderzoek van BFT zag tekortkomingen bij tal van kantoren.

Vorig jaar heeft de BFT, toezichthouder op de naleving van de Wwft, bij twintig kantoren met meer dan honderd medewerkers onderzoek gedaan naar de manier waarop zij invulling geven aan de auditfunctie. Alle aangeschreven accountantskantoren hadden weliswaar een auditfunctie, maar die voldeed niet altijd. 

Sinds 2018 verplicht de Wwft accountantskantoren tot het hebben van een onafhankelijke compliance-functie en een onafhankelijke auditfunctie. Heeft een accountantskantoor de audit- en compliance-functie onvoldoende ingericht, dan volgen sancties, zoals dwangsommen of bestuurlijke boetes.

"Als uit je risicobeleid blijkt dat je als kantoor voor meer dan 75 procent van je cliënten een verscherpt cliëntenonderzoek moet doen, dan moet je hoe dan ook een onafhankelijke compliance- en auditfunctie hebben”, zegt Frouwke Scholtens, senior toezichthouder Wwft bij BFT, in een interview met accountantsorganisatie SRA. “Ook al telt je kantoor bijvoorbeeld slechts drie werknemers.” 

Accountantskantoren mogen volgens Scholtens de auditfunctie intern beleggen, mits die losstaat van de boekencontroles die accountants uitvoeren voor klanten. “Kleinere kantoren worstelen met de invulling van deze auditfunctie”, zegt Scholtens. “Het inschakelen van een externe partij kan dan een goede oplossing zijn.”

De accountantskantoren die hun auditfunctie voor de Wwft niet op orde hebben, worden niet gelijk op de bon geslingerd. "We hebben gekozen voor een hersteltermijn in plaats van handhaving”, aldus Scholtens. “Bij sommige kantoren voldoet de invulling al bijna en geven we aan op welke punten ze nog moeten letten. Andere hebben een meerjarige cyclus. Daar blijven we monitoren totdat alle stappen een keer zijn doorlopen. Uiteindelijk hebben de kantoren baat bij onze adviezen en is sanctioneren niet per se de beste oplossing. Je kunt zeggen: je krijgt een boete voor je tekortkomingen en daarmee klaar. Maar je kunt kantoren ook voorlichten, aandachtspunten en herstelmogelijkheden geven en dan opnieuw beoordelen. Dat draagt bij aan betere naleving van de Wwft."

BFT gaat ook dit jaar de invulling van de auditfunctie onderzoeken bij wat minder grote kantoren. De aandachtspunten daarbij zijn niet specifiek voor accountants, maar gelden in het algemeen. "In ieder geval moet de auditfunctie onafhankelijk zijn”, zeg Scholtens. “De auditors moeten daarnaast voldoende deskundig zijn en de autoriteit en de middelen hebben om hun werk goed te kunnen doen.”

“Ook gaan we na of de intensiteit is afgestemd op het risicoprofiel. Een kantoor met veel risicovolle cliënten en transacties, moet meer doen voor de invulling van de auditfunctie dan een organisatie die vooral kleinere cliënten heeft in het MKB-segment.”

[avg-advertorial slug=”wwft-e-learning-module-nl”]

Gerelateerde artikelen