Is OOB-vergunning nog rendabel voor middelgroot accountantskantoor?

Het wordt voor met name de middelgrote accountantskantoren interessant om te zien of het nog rendabel is om de OOB-vergunning te behouden. Dit zegt Rabobank in de Commercial Services Update van november 2015.

De bank zegt dit in een commentaar op het het AFM-onderzoek naar de implementatie van de kwaliteitsveranderingen bij accountantskantoren met een OOB-vergunning. Uit het onderzoek blijkt dat de veranderingen serieus worden opgepakt. De Big Four (met KPMG als koploper) en BDO, samen goed voor circa zestig procent van alle wettelijke controles, lopen voorop in de uitwerking van deze maatregelen in visie, beleid en procedures. Zij zijn het verst met een aanpak om een verandering in governance, cultuur en gedrag te bewerkstelligen.

Rabobank: ‘De accountancybranche ligt al een aantal jaar onder een vergrootglas. Eén van de belangrijkste punten waar de maatschappij een antwoord van de branche wil hebben, is de verbetering van de kwaliteit van de wettelijke controle. De AFM heeft een aantal veranderingen ingesteld. Eén van de veranderingen is bijvoorbeeld het instellen van een onafhankelijke Raad van Commissarissen. Met name de grotere kantoren zijn hier voortvarend mee aan de slag gegaan. Door de nieuwe vergunningseisen stijgen de kosten mee. Interessant wordt het voor met name de middelgrote kantoren om te zien of het nog rendabel is om de OOB-vergunning te behouden. Er staat namelijk maar weinig OOB-controleomzet tegenover.’

• Rabobank Commercial Services Update

Gerelateerde artikelen