Internationale organisaties belastingadviseurs presenteren model handvest belastingplichtigen

Op 13 november hebben drie internationale organisaties van belastingadviseurs, die wereldwijd meer dan 500.000 belastingadviseurs vertegenwoordigen, hun gezamenlijk voorstel voor een model handvest belastingplichtigen gepresenteerd.

Het project is een samenwerking van:
• AOTCA (Asia-Oceania Tax Consultants´ Association), die 330.000 belastingadviseurs uit 20 beroepsorganisaties in 16 landen in de Aziatisch-Pacifische region vertegenwoordigt;
• CFE (Confédération Fiscale Européenne), de Europese federatie van belastingadviseurs, die meer dan 200.000 belastingadviseurs uit 27 beroepsorganisaties in 21 Europese landen vertegenwoordigt; en
• STEP (Society for Trust and Estate Planning), die meer dan 20.000 vermogensadviseur in 95 landen vertegenwoordigt.

De centrale doelstelling van het handvest is een verhouding van wederzijds vertrouwen, respect en verantwoordelijkheid tussen belastingplichtigen en de Staat te bevorderen, zodat de kwaliteit en efficiency van compliance wordt vergroot en alle belastingplichtigen op gelijke wijze worden behandeld, zonder partijdigheid of voorkeur. Er is zorg gedragen voor een balans tussen rechten en verplichtingen zodat het handvest aanvaardbaar en nuttig is voor zowel overheden als belastingplichtigen.

De bepalingen van het handvest komen voort uit een onderzoek naar rechten en verplichtingen van belastingplichtigen in 41 landen die meer dan 80 procent van het wereldwijde bruto national product vertegenwoordigen.

Het handvest is onderdeel van een eindrapport waarin een overzicht van rechten en verplichtingen van belastingplichtigen in 41 landen is opgenomen. De auteurs van het handvest en het rapport, Michael Cadesky (STEP), Ian Hayes (CFE) and David Russell (AOTCA), zijn eminente beoefenaren van het belastingrecht, die elk één van de drie betrokken organisaties vertegenwoordigen. Zij zijn in hun werk ondersteund door de Professional Affairs Committee van de CFE.

De publicatie vloeit voort uit een consultatie van 2,5 jaar waarin het concepthandvest is besproken in vergaderingen met de Europese Commissie en de OESO en is gepresenteerd aan de VN. Er is commentaar ontvangen van belastingdiensten, internationale organisaties, universteiten en andere belanghebbenden. Het definitieve rapport bevat de verwerking van commentaar van deze organisaties.

Eén van de toevoegingen aan het definitieve rapport is een lijst van fundamentele principes (zie bijlage) die informeel wordt aangeduid als de ‘Tien Geboden’: de tien rechten en verplichtingen van belastingplichtigen en belastingdiensten.

Het handvest is gepresenteerd tijdens de CFE Professional Affairs Conference in Amsterdam op 13 november 2015, getiteld “Big Data – a threat to taxpayer rights?”.

Dick Barmentlo, voorzitter van de CFE Professional Affairs Committee, deed een oproep aan de Europese Commissie de aankondiging na te komen om een Europese code voor belastingplichtigen voor te stellen, zodat de Europese lidstaten en organisaties inzet zullen tonen voor de ontwikkeling van een evenwichtig document waarin concrete ambities zijn opgenomen.

Het handvest en het definitieve rapport zijn te vinden op: http://www.taxpayercharter.com/.

• Fundamental Principles

Gerelateerde artikelen