Ingrepen in de accountancy van de baan in VK

Regering draait beloften terug ondanks reeks boekhoudschandalen.

De voorgenomen herziening van de Britse accountancy is op de lange baan geschoven. Ook regels voor corporate governance zijn geschrapt uit de hervormingsplannen van de Britse regering. In de zogenaamde King’s Speech van november – vergelijkbaar met de Troonrede in Nederland – staat geen woord meer over hervormingen van de accountancy en corporate governance.

In de King’s Speech worden de hervormingsprioriteiten van de regering voor het komend jaar uiteengezet. Het ontbreken van ingrepen in de accountancy, betekent volgens insiders dat ze er komend jaar niet gaan komen.

Dat staat haaks op toezeggingen van de regering om de accountancy en de corporate governance aan te pakken. Dit in reactie op een reeks aan financiële schandalen bij beursgenoteerde bedrijven door financieel geknoei. Controlerend accountants hadden niets in de gaten of sloegen geen alarm. 

Een van de ingrepen zou het vervangen van de waakhond voor de accountancy worden, de Financial Reporting Council (FRC). In plaats daarvan zou de Audit, Reporting and Governance Authority worden opgezet, een toezichthouder met veel meer bevoegdheden. Ook zouden nog eens 600 bedrijven worden aangemerkt als ‘organisaties van openbaar belang’, waardoor ze onder strengere regelgeving zouden vallen.

De Financial Times meldt dat de hervormingen geen prioriteit zouden hebben in de politiek. Bij de toezichthouder FRC leidt het uitstel tot boosheid, omdat scherper toezicht voorlopig niet mogelijk is. Ook blijft het nu moeilijk om maatregelen te nemen die kleinere accountantskantoren in staat stelt te concurreren met de Big Four, die in Groot-Brittannië oppermachtig zijn. 
 

Gerelateerde artikelen