In bezwaar en beroep kan hogere WOZ-waarde worden bepleit

Het komt niet vaak voor, maar er zijn omstandigheden waarbij mensen baat hebben bij een hogere WOZ-waardering van hun woning. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een woning die te koop zal worden gezet of als de woning geherfinancierd moet worden.

Vanaf 1 oktober 2015 is het mogelijk om hierover te procederen bij de belastingrechter.
Rechtbank Oost-Brabant heeft zich onlangs over een dergelijk geval uitgesproken.

De WOZ-waarde van een woning is door de gemeente Helmond voor het tijdvak 2014 vastgesteld op € 335.000. De eigenaar (verder: X) bepleit een hogere waarde. Reden hiervoor is dat de lage waarde nadelige financiële gevolgen zal hebben bij het (opnieuw) afsluiten van een hypotheek. Bovendien wordt de verkoop van de woning bemoeilijkt omdat de vraagprijs aanzienlijk hoger is.

Volgens de Heffingsambtenaar is het bezwaar van X niet-ontvankelijk.

Hoewel dit oordeel ten tijde van het doen van die uitspraak juist was, komt Rechtbank Oost-Brabant tot het oordeel dat het bezwaar toch ontvankelijk is.

Dat komt door de onmiddellijke werking van de gewijzigde tekst van artikel 29 Wet WOZ.
Volgens de Rechtbank biedt het gewijzigde artikel 29 Wet WOZ per 1 oktober 2015 de mogelijkheid om een vastgestelde WOZ-waarde in een uitspraak op bezwaar of bij rechterlijke uitspraak niet alleen te verminderen, maar ook te verhogen.

X heeft, als eigenaar van de woning, de mogelijkheid om in het onderhavige beroep een hogere WOZ-waarde te bepleiten dan die welke de Inspecteur voorstaat, aldus de Rechtbank.

• Rechtbank Oost-Brabant, nr. 15/573

(Felix Peppelenbosch / Fiscanet)

Gerelateerde artikelen