‘Implementatie niet-oob-maatregelen niet vrijblijvend’

De implementatie van de niet-oob-maatregelen bij accountantsorganisaties is niet vrijblijvend, ook al zijn de maatregelen niet verplicht omdat er geen regelgeving aan ten grondslag ligt. De NBA, SRA en NOVAK geven kantoren het advies de maatregelen in te voeren.

Dit meldt de NBA in een nieuwsbericht dat handelt over de vraag wat de status is van de niet-oob-maatregelen. Deze vraag wordt regelmatig gesteld door niet-oob-accountantsorganisaties die de maatregelen willen gaan implementeren binnen hun kantoor. Onderstaand het antwoord van de werkgroep niet-oob-kantoren:

“De maatregelen zijn door de Werkgroep niet-oob-kantoren toepasbaar gemaakt voor dit segment en door het NBA-bestuur goedgekeurd. De maatregelen zijn niet verplicht, omdat er (vooralsnog) geen regelgeving aan ten grondslag ligt. Hoewel niet afdwingbaar, is de implementatie van de maatregelen niet vrijblijvend. De AFM-rapporten maken duidelijk dat de noodzaak tot verandering hoog is. NBA, SRA en NOVAK adviseren u de maatregelen in te voeren. Deze organisaties zien het als een nuttig en noodzakelijk pakket om de kwaliteit van de sector te verbeteren. Er is voldoende ruimte om de maatregelen kantoorspecifiek te maken en tijdig in te voeren. We gaan er hierbij van uit dat u zelf de verantwoordelijkheid oppakt. En dat de leden uit eigen overtuiging verbeteringen door gaan voeren en niet ‘omdat het moet’. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van onze beroepsuitoefening hoog te houden. Laten we daar ook allemaal gezamenlijk aan werken.”

• Vragen over niet-oob-maatregelen

Gerelateerde artikelen