HR: redelijke termijn behandeling bezwaar WOZ is half jaar

De redelijke termijn voor behandeling van bezwaar voor de WOZ en gemeentelijke heffingen is een half jaar. Dit heeft de Hoge Raad geoordeeld in een uitspraak van 30 oktober.

Sinds 2011 geldt dat ook belastingzaken binnen een redelijke termijn worden afgehandeld. Voor elke procesfase geldt een redelijke termijn van twee jaar waarbij bezwaar en beroep als één fase wordt gezien. Gemeenten hebben daarbij in beginsel een half jaar voor de behandeling van het bezwaar en de rechtbank anderhalf jaar voor het beroep. Bij overschrijding van de redelijke termijn treedt spanning en frustratie op bij belanghebbende. Belanghebbende heeft dan recht op immateriële schadevergoeding.

De Hoge Raad oordeelt dat bij een overschrijding van de redelijke termijn van twee jaar van de bezwaar/beroepsfase de gemeente een half jaar heeft voor de behandeling van het bezwaar. Als de gemeente een WOZ-bezwaar keurig binnen het lopende kalenderjaar afhandelt, maar buiten de zes maandentermijn, kan dat tot gevolg hebben dat de gemeente schadevergoeding moet betalen. Er moet dan wel een beroepsprocedure volgen.

De rechtbank moet de uitspraak op beroep dan wel later doen dan twee jaar na de ontvangst van het bezwaar door de gemeente. Als de gemeente langer dan zes maanden over het bezwaar doet is het dus afhankelijk van de duur van de behandeling van het beroep. De schadevergoeding bedraagt € 500 per half jaar met afronding naar boven. Voor behandeling van het hoger beroep heeft het hof twee jaar en voor cassatie heeft de Hoge Raad twee jaar de tijd.

• ECLI:NL:HR:2015:3173

(Bron: VNG)

Gerelateerde artikelen