Hoe zit het met de crisis bij Wirecard?

Het Duitse betaalbedrijf Wirecard is verwikkeld in een crisis rond zijn boekhouding.

Wirecard wikkelt wereldwijd betalingen af via internet. Het als een icoon van de Duitse interneteconomie met een beurswaarde van meer dan 14 miljard euro en sinds vorig jaar een notering in de Duitse hoofdgraadmeter DAX.

Vertrouwen investeerders Wirecard aangetast
Rond het bedrijf is echter een grote controverse ontstaan. Een reeks publicaties in de Financial Times over vermeend gerommel met de boekhouding, heeft het vertrouwen van investeerders aangetast. In het nieuwste artikel deze week stelt de krant dat Wirecard omzet- en winstcijfers opblaast. 

Concreet gaat het om 34 klanten bij een partner in Dubai die in 2016 en 2017 goed zouden zijn geweest voor miljarden aan inkomsten. De krant onderzocht de klanten en kwam tot de conclusie dat een groot deel geen relatie heeft met Wirecard, of niet meer bestaat. Na publicatie ging het aandeel meer dan twintig procent omlaag.

Verkeerde interpretatie
De betaalonderneming stelt dat de krant de documenten verkeerd heeft geïnterpreteerd. De namen hebben geen betrekking op directe relaties met specifieke ondernemingen, maar zijn labels waar honderden andere klanten achter zitten, aldus Wirecard.

Analisten willen nu dat de kwestie tot de bodem wordt uitgezocht. Een analist van Deutsche Bank stelde in een bericht aan klanten dat Wirecard accountant EY moet vragen om onderzoek te doen en duidelijkheid te scheppen. Een andere analist zei ook dat er meer nodig is om “scepsis onder investeerders over Wirecard’s accounting praktijken en andere controversies weg te nemen”.

Het zal een grondig onderzoek moeten zijn, wil het bedrijf alle twijfel definitief wegnemen.

Gerelateerde artikelen