Hoe de Big Four veel mensen wierven en er nu vanaf moeten

De groei van het aantal banen gaat gewoon door, crisis of niet.

Ontslagen en reorganisaties bij de Big Four in Engeland en Amerika komen niet doordat de vooruitzichten voor de grote kantoren verslechteren. Integendeel, de groei gaat gewoon door, al is dat niet op alle gebieden het geval. Ontslagen bij de grote kantoren komen doordat er in de coronaperiode veel mensen zijn aangenomen en het verloop kleiner is dan verwacht.

Tot die conclusie komt de Financial Times. De krant sprak met recruiters en analisten, die wezen op de buitensporige pogingen van de Big Four om mensen aan te nemen in de nasleep van de coronapandemie. Die wervingsdrift keert zich nu tegen de Big Four, omdat het verloop de laatste tijd veel kleiner is dan waar de kantoren rekening mee hielden. Steeds minder medewerkers willen weg, bevreesd door de economie die afkoelt.  

Volgens de Financial Times is de periode vergelijkbaar met die van het einde van het Dotcom-tijdperk aan het begin van deze eeuw. Ook toen waren er te veel mensen aangenomen waar bedrijven vanaf wilden toen de economische groei vertraagde. 

Toch is er bij de grote kantoren nog steeds sprake van groei, benadrukt de Financial Times, maar niet in het hoge tempo van de voorbije paar jaar. De vraag naar het inhuren van consultants voor functies in de financiële dienstverlening groeit momenteel met dertien procent op jaarbasis. De vraag naar energieadvies – gestimuleerd door de transitie naar koolstofarme technologieën – groeit met 35 procent, terwijl de groei naar digitaal advies 31 procent bedraagt.

Vooral in andere delen van de wereld is vraag naar diensten van de Big Four booming, zoals in het Midden-Oosten. Wel zit er vertraging in sommige diensten die de Big Four leveren, zoals die voor fusies en overnames. De vraag naar specialisten in bedrijfsintegratie is gekrompen in Engeland.

Dat de Big Four nu mensen ontslaan, heeft mede te maken met de diversificering van de kantoren, gaat de Financial Times verder. Een adviseur in HR kan niet zomaar worden ingezet op cyberveiligheid. 

Lees ook: Jong accountancy talent aan het woord: variatie van werk mag meer benadrukt worden

Gerelateerde artikelen