Handleiding subsidiecontrole maakt inhaalslag

Er is meer eenduidigheid nodig in controles van subsidies.

Sinds de handleiding voor subsidiecontroles in 2020 verscheen bij de NBA, regende het tips en suggesties om het document te verbeteren en uit te breiden. Dat viel samen met een sterke uitbreiding van het aantal subsidieregelingen. Onder andere naar aanleiding van de coronacrisis. 

De oorsprong van de handleiding is bij de subsidiespecialisten van vier grote accountantskantoren. Die vormden samen een commissie binnen de NBA die de subsidiecontrole naar een hoger niveau wil tillen. De handleiding is bedoeld om dialoog tussen subsidieverstrekkers, subsidieontvangers en accountants over het controleren van subsidies verder te stroomlijnen. Door inzicht te geven in de werkwijze van de accountant en de controlestandaarden die van toepassing zijn, hoopt de NBA op meer eenduidigheid van subsidiecontroles en de normenkaders die daarbij worden gehanteerd.

Het document gaat in op de controle van subsidievoorwaarden, in het bijzonder de controle van personele en materiële kosten. Ook legt de handleiding discussiethema’s neer, waaronder over materialiteit, rechtmatigheid en doelmatigheid. 

Het controleren van subsidiestromen is flink veranderd de laatste tijd door aanpassingen in de accountantsregelgeving en de kwaliteitsagenda van de NBA. De verwachting is dat de handleiding voor subsidiecontroles de komende tijd nog vaker wordt aangepast. 

 

Gerelateerde artikelen