‘Handelsbarrières VS belemmeren Nederlandse mkb’

Het wegnemen van handelsbelemmeringen met de Verenigde Staten kan het aantal mkb’ers dat met de VS handelt verdubbelen. Dit blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau.

Het CBS meldde vorige maand dat de landen buiten de EU steeds belangrijker worden voor de Nederlandse export waarbij de VS de voornaamste bestemming is. Mkb-ondernemers zoeken het echter veelal wat dichter bij huis. Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de landen waar mkb’ers zich veelal toe beperken. Toch zijn er ook ondernemers die verder gaan en handel drijven met de VS.

Handelsbarrières al snel te hoog

Momenteel handelt 5% van de Nederlandse mkb’ers met de VS. Tegelijkertijd geeft 5% van het mkb aan dat het niet met de VS handelt vanwege handelsbelemmeringen. Een enquête gehouden door het ING Economisch Bureau onder mkb-ondernemers wijst uit dat het onder meer gaat om belemmeringen als importtarieven, tijdrovende administratieve procedures, en dubbele productcontroles. Werk maken van deze barrières kan dus leiden tot een sterke groei van het aandeel mkb’ers dat handelt met de VS.
 
TTIP kan de handel met de VS bevorderen

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), een handelsakkoord tussen de EU en de VS waar nu over onderhandeld wordt, zou een belangrijke eerste stap kunnen zijn bij het wegnemen van deze handelsbelemmeringen. De ambitie is niet om alle handelsbelemmeringen weg te nemen, maar wel om de importtarieven en een groot deel van de non-tarifaire handelsbarrières op te heffen. De keerzijde is echter dat van liberalisatie ook meer concurrentie op de thuismarkt verwacht mag worden.

Gerelateerde artikelen