Gratis boekje NBA met fiscale eindejaarstips

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft een boekje uitgebracht met tips voor onder anderen ondernemers, DGA’s en werknemers.

BV/IB-ondernemers krijgen o.a. het advies als automobiel een 'youngtimer' in plaats van een oldtimer aan te schaffen en ondernemers die niet voldoen aan het urencriterium krijgen het advies om na te gaan of ze nog wel in aanmerking komen voor de MKB-winstvrijstelling. Ook wijst het NBA op de mogelijke toepassing van de kleinschaligheidsaftrek (van toepassing als er is geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor een bedrag tussen de 2.300 en 312.176 euro).

DGA’s krijgen o.a. het advies om geld dat ze hebben opgenomen uit de BV op te voeren als dividenduitkering. Ook wordt stilgestaan bij de vraag wat te doen nu het niet meer mogelijk is pensioen in eigen beheer op te bouwen.  

Verder zijn er enkele tips voor werkgevers en werknemers. Zo wijst de NBA erop dat werkgevers per 1 januari 2018 te maken krijgen met het loonkostenvoordeel (LKV). Het LKV vervangt het systeem van premiekortingen. De overgang naar het loonkostenvoordeel vereist aanpassingen in de salarisadministratie. Ondernemers die te maken hebben met wanbetalers wordt geadviseerd afgedragen BTW terug te vragen over oninbare vorderingen.

Ook geeft de NBA tips die voor iedereen interessant kunnen zijn en krijgen enkele fiscale wijzigingen aandacht, zoals de wijzigingen in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Het boekje van de NBA kan worden besteld (in druk) of direct worden gedownload in .docx-formaat of als pdf

Gerelateerde artikelen