Grant Thornton US wil Britse en Ierse landenfirma’s overnemen

Beide kantoren hebben al banken in de arm genomen voor een verkenning.

Grant Thornton US overweegt om de Britse en Ierse landenfirma’s van het accountants- annex advieskantoor over te nemen. Het plan zou al besproken zijn met de Britse en Ierse bedrijven, die juridisch zelfstandig zijn, ook al voeren ze dezelfde naam.

  • In mei hebben Amerikaanse investeerders Grant Thornton US overgenomen
  • Dit accountantskantoor wil nu de Brits en Ierse zusterkantoren overnemen
  • De partners worden aandeelhouders in een nieuwe holding
  • Beide landenfirma’s hebben banken in de arm genomen om de mogelijkheden te verkennen

Volgens het drieledige fusieplan zouden de huidige partners van de Britse en Ierse bedrijven aandeelhouders worden van een internationale holdingmaatschappij onder leiding van de New Mountain Capital, dat de Amerikaanse landenfirma van Grant Thornton eerder dit jaar overnam.

Van de Britse bandenfirma is al bekend dat het zich oriënteert op een overname door een investeerder. Van de Ierse landenfirma was dat nog niet bekend. Een punt van onderhandelen is momenteel het vaststellen van de waarde van de Britse en Ierse tak van Grant Thornton. Grant Thornton in het Verenigd Koninkrijk zette vorig jaar 654 miljoen pond om en noteerde een winst van 146 miljoen pond. Grant Thornton Ireland boekte in 2023 een omzet van 300 miljoen pond.

Deal van bijna een miljard in de VS

Ter vergelijking: Grant Thornton US had in het laatste fiscale jaar dat eindigde in juli 2023 een omzet van 2,4 miljard dollar. Een consortium van investeerders onder leiding van de private equity-groep New Mountain Capital kocht in maart een belang van zestig procent in het bedrijf voor 1,4 miljard dollar.

De Britse en Ierse landenfirma’s krijgen de ruimte om te kiezen onder welke voorwaarden zij een deal willen sluiten. Dat kan betekenen dat de Britse en de Ierse landenfirma elk een aparte deal sluiten, waarbij de ene afwijkt van de andere. Ook is het mogelijk dat een van de twee afziet van de overname.

Overnemen van andere landenfirma’s uit het netwerk

Al bij de verkoop van Grant Thornton US aan New Mountain Capital werd duidelijk dat het accountants- annex advieskantoor op overnamepad wilde gaan. Het overnemen van andere landenfirma’s uit het netwerk van Grant Thornton hoorde daarbij tot de mogelijkheden.

Grant Thornton in Engeland zou zich al oriënteren op een verkoop. Volgens de Financial Times heeft het Britse bedrijf Rothschild ingehuurd om de mogelijkheden voor zijn bedrijf te verkennen. Bankiers zijn begonnen met het in kaart brengen van belangstelling van private equity-bedrijven. Daarbij kijkt Grant Thornton UK verder dan alleen een overname door de Amerikaanse naamgenoot.

Grant Thornton Ireland heeft voor een vergelijkbare verkenning Deutsche Bank ingehuurd, zo bericht de Financial Times.

Gerelateerde artikelen