Google cloud, Microsoft (en anderen) starten met compliancy AI-act

EU AI-pact bereidt bedrijven voor op komende AI-regulering

Ruim honderd bedrijven, waaronder Google en Microsoft, hebben zich aangesloten bij het EU AI Pact met de Europese Commissie voor verantwoorde ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft gevolgen voor bedrijven, die moeten voldoen aan de regelgeving rondom het gebruik van AI. Dat schrijft het ANP.

  • EU AI Pact: 100+ bedrijven committeren zich aan verantwoorde AI-ontwikkeling
  • Financiële managers bereiden zich voor op investeringen in AI-governance
  • Europese Commissie monitort voortgang via nieuw AI Office

Het EU AI Pact is een vrijwillig initiatief waarbij bedrijven toewerken naar naleving van toekomstige EU-wetgeving rond AI. Ondertekenaars beloven onder andere hun personeel ethisch verantwoord te laten omgaan met AI-toepassingen en AI-systemen met grote risico’s in kaart te brengen. Dit vereist investeringen in training, risicobeoordeling en aansluitende governance-structuren.

Financiële implicaties voor deelnemende bedrijven

Deelname aan het pact brengt overigens ook kosten met zich mee. Bedrijven moeten investeren in AI-governance en compliance-systemen. Het is onduidelijk welke budgetten vrij moeten worden gemaakt voor deze investeringen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Risicobeoordeling en compliance centraal in pact

Een kernaspect van het pact is de risicobeoordeling van AI-systemen. Bedrijven die het pact hebben ondertekend, moeten processen opzetten om AI-toepassingen te categoriseren op basis van risiconiveau. Dit vereist expertise en mogelijk nieuwe functies binnen organisaties. Compliance-afdelingen krijgen een cruciale rol in het monitoren van AI-ontwikkeling en -gebruik.

Internationale samenwerking en kennisdeling

Het pact stimuleert kennisuitwisseling tussen deelnemers. Dit biedt kansen voor bedrijven om te leren van elkaars ervaringen en best practices. Financiële managers kunnen hierdoor efficiënter investeren in AI-governance en compliance-maatregelen; strikte ethische richtlijnen kunnen innovatie vertragen [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Rol van de Europese Commissie

De Europese Commissie zal de voortgang van het pact monitoren via haar nieuw opgerichte AI Office, zo staat in de betreffende documenten te lezen. Dit bureau zal workshops organiseren en best practices delen. Bedrijven moeten rekening houden met regelmatige rapportages en audits. Bedrijven die niet deelnemen aan het pact lopen het risico achterop te raken in AI-governance. Ze missen mogelijk waardevolle inzichten en netwerkmogelijkheden. Financiële managers in deze bedrijven moeten de risico’s van niet-deelname zorgvuldig afwegen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Internationale context en concurrentiepositie

Het EU AI Pact positioneert Europa als voorloper in AI-regulering. Dit kan gevolgen hebben voor de internationale concurrentiepositie van Europese bedrijven. Financiële managers moeten de globale impact van het pact op hun bedrijfsactiviteiten evalueren. Bedrijven moeten concrete actieplannen opstellen en budgetten toewijzen. Financiële managers spelen een sleutelrol in het vertalen van de pact-verplichtingen naar operationele en financiële strategieën.

 

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen