Glastuinbouw in de piepzak over Oekraïne

Ondernemers in de glastuinbouw kijken met spanning naar de Russische aanval op Oekraïne. Veel buitenlandse medewerkers komen uit Oekraïne of hebben daar familiebanden. Daarnaast zijn ze bang dat de dupe te worden door de gasprijzen die exploderen door de Oekraïne-oorlog.

Dit zegt Alexander Formsma van branchevereniging Glastuinbouw Nederland. Een aardbeienteler liet hem al weten dat er door de oorlogssituatie in Oekraïne veel onrust onder medewerkers is. Wat echter vooral zorgen baart is de snel oplopende gasprijs. Aardgas was op de voor Europa toonaangevende beurs in Amsterdam donderdagmiddag bijna 50 procent duurder dan een dag eerder.

Het verschilt per bedrijf hoe goed ze bestand zijn tegen die prijsstijgingen. Maar ook als je voor de lange termijn gunstige afspraken maakt loopt zo'n contract een keer af, zegt Formsma. "Hoe goed je het ook hebt geregeld, vroeg of laat ben je overgeleverd aan de dagprijzen. Als sector en ondernemer in de glastuinbouw ben je speelbal van de geopolitiek."

De prijzen zijn al heel het najaar en de winter hoog. Enkele telers schakelden de kassen daarom uit, andere besloten minder te belichten. Formsma wil dat er voor de korte termijn steun komt voor de sector, vooral hulp om kortlopende rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat zou ook nodig zijn voor de investeringen in de energietransitie. "De opgebouwde reserves gaan eraan. Als je rood staat kun je niet groen worden."

 

Gerelateerde artikelen