Gemiddelde pensioenuitkering neemt bijna 5% af

In 2020 is de gemiddelde pensioenuitkering op basis van de beschikbare premieregeling (waarbij de uitkering niet vaststaat; ook wel DC-regeling genoemd) met ongeveer 5 procent afgenomen.

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen zag de toekomstige pensioenuitkering in deze regeling dalen van 802 euro naar 764 euro per maand. De oorzaken hiervan zijn de huidige lage rentestanden, waardoor het aankopen van pensioen duurder is geworden, en de ontwikkelingen op de beurzen. In deze cijfers is de impact van de coronacrisis nog niet meegenomen; ook die zal zijn weerslag hebben op de uitkering in een DC-regeling.

Zo’n één op de zeven werknemers heeft nu een DC-regeling. Dat aantal zal met de uitwerking van het pensioenakkoord toenemen omdat een beschikbare premieregeling de standaard wordt. Vanaf dat moment zullen schommelingen in de uitkering nog meer gangbaar worden. Wel zijn in de uitwerking van het pensioenakkoord dempingsmechanismes ontworpen om die schommelingen af te vlakken.

Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon. De Pensioenvergelijker is een index waarmee Aon ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen peilt.

Marktrente en aandelenkoersen
De index stond eind juni 2019 op 104 punten, per eind december 2019 was dat 102 punten en per eind maart 2020 is de index verder gedaald naar 97 punten. Hier is de huidige coronacrisis nog niet in terug te zien; die zal de pensioenen nog verder onder druk zetten. De aandelenkoersen daalden in het eerste kwartaal met circa 20 procent. Tegelijkertijd bevindt de rente zich op een historisch dieptepunt. De prijs voor het aankopen van pensioen is sterk gestegen en met name hierdoor is de index fors gedaald.

Corona en uitstel van pensioenkortingen
De coronacrisis zet de pensioenen verder onder druk. Veel pensioenfondsen hebben op dit moment een dekkingsgraad onder de 100 procent. Ook de beschikbare premieregelingen lopen flinke klappen op. Met de uitwerking van het pensioenakkoord is afgesproken dat de pensioenen niet gekort hoeven te worden als de dekkingsgraad van pensioenfondsen zich boven de 90 procent bevindt. Als gevolg van de huidige coronacrisis is het bijna onvermijdelijk dat er per jaareinde van 2020 pensioenkortingen doorgevoerd moeten worden, terwijl allerlei groepen met steunpakketten geholpen worden. De ongelijkheid tussen pensioenfondsen en de huidige beschikbare premieregelingen wordt hierdoor groter. Een deelnemer die nu een pensioen inkoopt vanuit een beschikbare premieregeling, krijgt immers zowel de lage rente als de schokken op het gespaarde kapitaal direct voor zijn of haar kiezen en moet het economisch verlies dan in één keer nemen.
 

Gerelateerde artikelen