Gemeente kan btw compenseren voor aanleg op- en afrit snelweg

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs geoordeeld dat de gemeente Nijkerk de btw voor de aanleg van een op- en afrit van een snelweg kan terugvragen via het btw-compensatiefonds. Volgens Baker Tilly Berk geeft deze uitspraak gemeentes en provincies meer mogelijkheden om btw terug te vragen bij de aanleg van infrastructurele voorzieningen.

De gemeente Nijkerk wil samen met een andere gemeente (gemeente X) een nieuwbouwwijk realiseren. Hiervoor moest onder andere een op- en afrit naar de rijksweg A28 worden aangelegd. Gemeente X heeft als penvoerder de opdracht voor de aanleg aan een aannemer verstrekt. De kosten hiervan zijn door de gemeente X deels doorbelast (met btw) aan de gemeente Nijkerk. Na de oplevering van de op- en afrit is deze overgedragen aan Rijkswaterstaat. De vraag was of de gemeente Nijkerk de btw op de doorbelasting van de gemeente X kon terugvragen uit het Btw-compensatiefonds.

Volgens Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is de gemeente Nijkerk afnemer van de dienst van gemeente X (de doorbelasting van de aanlegkosten). Daarbij is het niet relevant dat de op- en afrit zijn overgedragen aan Rijkswaterstaat. De gemeente Nijkerk heeft de kosten gemaakt voor de omwonenden. Op grond hiervan kan de gemeente Nijkerk de door de gemeente X berekende btw terugvragen via het btw-compensatiefonds.

Baker Tilly Berk: ‘Deze uitspraak geeft gemeentes en provincies meer mogelijkheden om btw terug te vragen via het btw-compensatiefonds bij de aanleg van infrastructurele voorzieningen. Door hier vooraf bij stil te staan kan btw worden bespaard en discussies met de Belastingdienst worden voorkomen. Of de Hoge Raad zich over deze materie moet buigen is nog onduidelijk. De Belastingdienst heeft nog tot half juli om in cassatie te gaan.’

Gerelateerde artikelen