Geen rulings met fiscus als bestuurders op EU-sanctielijst staan

Bedrijven die in rulings afspraken willen maken met de Belastingdienst moeten vanaf nu verklaren dat er geen bestuurders zullen worden aangesteld die voorkomen op de EU-sanctielijst.

Dit schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juli wordt aan de belastingplichtige die een APA- of ATR-verzoek doet, gevraagd te verklaren dat er geen bestuurders zullen worden aangesteld bij de rechtspersoon die partij is bij de APA of ATR die voorkomen op de EU-sanctielijst. Vervolgens zal in de APA- of ATR-overeenkomst een extra ontbindende voorwaarde worden opgenomen. Hierdoor vervalt de APA of ATR wanneer een bestuurder van een rechtspersoon welke partij is in de overeenkomst op de EU-sanctielijst komt te staan.

De belastingplichtige zal dit actief moeten melden aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal hier toezicht op uitoefenen. “Deze manier sluit aan bij de praktijk aangezien bij het aangaan van de APA of ATR nog niet altijd bekend is wie de bestuurders van de vennootschappen worden. Verder wordt hiermee bewerkstelligd dat indien er nieuwe bestuurders aangesteld worden of bestuurders nieuw op de sanctielijst worden geplaatst, de APA of ATR vervalt,” aldus Wiebes.

Volgens Wiebes is het voor de lopende APA’s en ATR’s niet mogelijk om deze te laten vervallen wanneer een bestuurder van een rechtspersoon voorkomt op de EU-sanctielijst. “Dit komt doordat bestuurders van Nederlandse en buitenlandse rechtspersonen vaak niet bekend zijn bij de Belastingdienst en omdat er in de lopende APA’s en ATR’s geen ontbindende voorwaarde is opgenomen over het voorkomen van bestuurders op de EU-sanctielijst.”

Gerelateerde artikelen