Geen accountant wil werken voor het Duitse Adler

Sinds Wirecard zijn Duitse accountants machtiger geworden.

De Duitse vestgoedreus Adler is er nog niet in geslaagd om een nieuwe accountant aan te trekken voor de verplichte boekencontrole. Dit nadat KPMG vorig jaar afhaakte nadat Adler voor 1,9 miljard valse omzet had opgegeven. Deze onzekerheid heeft ertoe bijgedragen dat de aandelenkoers van het bedrijf het afgelopen jaar met 92 procent is gedaald. 

Volgens de Financial Times zit de schrik er goed in bij Duitse accountants sinds schandalen zoals die bij Wirecard publicitair ontploften. Vooral omdat EY met een lawine aan rechtszaken wordt geconfronteerd vanwege de rol als extern accountant van Wirecard. 

Na het Wirecard-schandaal heeft Duitsland de aansprakelijkheid van de accountant voor gebrekkige controles aanzienlijk vergroot. Het toezicht van BaFin, de Duitse AFM, is een stuk strenger geworden. Thorsten Pötzsch, hoofd boekhouding bij BaFin, beschuldigde accountants vorig jaar ervan te nauwe banden te onderhouden met hun klanten.

Volgens het Duitse bedrijfsleven hebben accountants sindsdien aan gezag gewonnen. Marc Liebscher, een in Berlijn gevestigde advocaat en bestuurslid van de Duitse lobbygroep voor aandeelhouders SdK zegt dat accountants veel machtiger, assertiever en meedogenlozer zijn geworden. "Het machtsevenwicht tussen accountants en hun klanten is fundamenteel aan het veranderen.”
 

Gerelateerde artikelen