Future-proof accounting: 3 voordelen voor je kantoor

De accountancybranche verandert razendsnel. Helaas kunnen niet alle kantoren dit tempo bijhouden. Wat kun je doen als jouw kantoor (nog) niet alles uit nieuwe technologie haalt? Kortom, hoe maak je jouw accountantskantoor klaar voor ‘future-proof accounting’? In dit artikel gaan we in op de belangrijkste voordelen van ‘future-proof accounting’ en benoemen we een aantal thema’s binnen de snel veranderende markt die belangrijk zijn om rekening mee te houden.

Auteur: Kristian van Dijk

De weg naar verandering
Accountantskantoren hebben volop te maken met nieuwe technologieën. Zo levert cloud-software het voordeel op dat accountants sneller basistaken kunnen uitvoeren. Een nadeel hiervan is dat dit voor accountantskantoren die nog op de ouderwetse manier per gewerkt uur factureren een daling in omzet betekent.

De markt beweegt zich hierbij naar een model waarbij advisering centraal staat. Dit is goed nieuws voor accountantskantoren die zich snel kunnen aanpassen, want voor betere beslissingen door actuele cijfers betalen cliënten graag extra.

Als je de transitie naar future-proof accounting hebt volbracht dan zullen de voordelen groot zijn. De belangrijkste 3 zijn:

1. Toename in productiviteit
Accountantskantoren die cloud-based werken kunnen taken sneller volbrengen dan traditionele kantoren. Bij een hoge mate van automatisering kunnen werkzaamheden in enkele uren worden uitgevoerd die anders dagen of weken zouden duren.

2. Meer cliënten
Minder tijd nodig voor de basiswerkzaamheden betekent dat je tijd over houdt voor nieuwe cliënten. Moderne accountants hebben ook de marketing tools om nieuwe cliënten eenvoudiger te bereiken.

3. Meer hoogwaardige dienstverlening
In plaats van de basis administratieve diensten kun je cliënten meerwaarde bieden via hoogwaardige advisering en oplossingen. Dit geeft jouw kantoor doorlopende opbrengsten en biedt daarnaast ook interessantere en gevarieerdere werkzaamheden.
Kort samengevat kun je met future-proof accounting de efficiency van je accountantskantoor verhogen. Jouw kantoor wordt wendbaarder (meer ‘agile’) en levert betere communicatie en samenwerking met cliënten op. Jouw waardevolle medewerkers kunnen hierdoor tot volle potentie komen.

Belangrijke thema’s om te onthouden
Tot nu toe hebben we het vaak over veranderingen in de accountancybranche. Maar deze veranderingen zijn natuurlijk onderdeel binnen een veel grotere en snel veranderende wereld. Nieuwe technologieën zorgen voor veranderingen in vrijwel alle bedrijfsprocessen. Van retail tot consultancy, van service tot productiebedrijven, vrijwel alle organisaties worden beïnvloed.

Ondernemers en hun medewerkers zijn een groot gedeelte van hun tijd bezig met nieuwe technologieën zowel op het werk als thuis. Ze verwachten dezelfde mate van automatisering in elk onderdeel van hun leven.

Dus de druk om snel te veranderen, komt niet van binnenuit de accountancy wereld. Wereldwijde trends en veranderingen beïnvloeden iedereen, dus ook jouw cliënten. Dit is een belangrijke reden dat stilstaan geen optie is voor accountants.

Accountantskantoren hebben, afhankelijk van hun cliënten en de markten waarin ze zich begeven, te maken met verschillende verwachtingspatronen. Wil je winnen door mee te gaan met de snel veranderende technische wereld? Dan zijn de volgende thema’s belangrijk:

• Volledig cloud gebaseerde systemen
Het is logisch om alle PC-gerelateerde activiteiten en processen in de cloud onder te brengen. Denk hierbij aan dataopslag, software en alle communicatie. Door alles veilig online te brengen worden de IT kosten drastisch gereduceerd. Back-ups en upgrades worden uit handen genomen. En het belangrijkste is dat jij en je collega’s altijd overal, vanaf elke plek bij belangrijke data kunnen.

• Intensievere samenwerking met cliënten – en binnen je kantoor met collega’s
Communicatie is de basis voor effectieve samenwerking. Hoe meer je communiceert met je cliënten des te beter begrijp je hun behoeften. Dit helpt jou om de gebieden in kaart te brengen waar je meer van jouw diensten kunt verkopen. Goede communicatie intern zorgt voor het vinden van de beste groeikansen.

• Agile management van cliënten
In tegenstelling tot traditionele kantoren zijn moderne accountantskantoren wel in staat om te voldoen aan de behoeften van hun cliënten en zijn ze cliënten zelfs een stapje voor. Dit verhoogt jouw waarde in de ogen van je cliënt.

• Kennis verspreiden
Moderne accountantskantoren richtten zich op het verschaffen van kennis en niet alleen op belasting- en boekhoudadvies. Nieuwe moderne software automatiseert de basisfuncties. Dus het verkopen van kennis is waar de markt zich naartoe beweegt.

• Actieve marketing
In plaats van een praatje bij de lokale kamer van koophandel kun je als modern accountantskantoor jouw diensten promoten via moderne marketingkanalen zoals social media, LinkedIn en content-driven websites. Waar je klanten online zijn daar ben je ook actief aanwezig.

Verandering is niet eenvoudig, maar voor accountantskantoren is dit onvermijdelijk. De markt verandert zo snel dat je moet aanpassen om te overleven. Dus begin vandaag. TriFact365 kan je hierbij ondersteunen. Met onze scan- en herkenoplossing voor verschillende boekhoudpakketten werk je volledig in de cloud, is er' één platform voor het aanleveren en verwerken van documenten en kun je ook de autorisatie van documenten volledig digitaliseren. Hoe sneller je start met future-proof accounting, des te groter de voordelen!

Gerelateerde artikelen