Franse FIOD valt kantoren Google binnen

De Franse belastingdienst is dinsdag het kantoor van Google in Parijs binnengestormd in het kader van een Frans onderzoek naar mogelijke belastingontduiking door de zoekmachinegigant.
In een verklaring zei de aanklager: “Dit onderzoek richt zich met name op de vraag, of Google Ierland de control heeft over een permanente vestiging in Frankrijk, en of de onderneming een deel van de activiteiten die zij ontplooit in ons land buiten ons zicht houdt. Waarmee het de facto niet voldoet aan de wettelijke belastingplichten alhier, zowel qua vennootschapsbelasting als qua BTW.”
 
Bij het onderzoek zijn liefst 25 data-analisten van de Franse belastingen betrokken. Het vermoeden bestaat dat Google zich schuldig maakt aan ernstige financiële fraude ( “aggravated financial fraud”) en het bewust verhullen van die fraude (“organised laundering of aggravated financial fraud”).
 
Volgens Google houden de kantoren van de onderneming in diverse hoofdsteden van Europa zich vooral bezig met marketingactiviteiten. De winsten van de onderneming in ons deel van de wereld worden alle doorgeleid naar Ierland, waar Google 12,5% vennootschapsbelasting betaalt.
 
In Frankrijk betaalde Google in 2014 ca €6,5 miljoen belasting over een omzet van  €225 miljoen. “Daarmee zijn wij geheel compliant aan de lokale wetgeving,” aldus Google, “En natuurlijk werken wij volledig mee aan dit onderzoek van de Franse autoriteiten.”
 
Eerder dit jaar bleek de onderneming bereid in Groot Brittannië £130 miljoen aan achterstallige belastingen te betalen na een vergelijkbaar onderzoek.
 
Gerelateerde artikelen