Flynth doet onderzoek naar oude koeien

Oudere veestapels leiden tot meer omzet en lagere kosten.

Koeien in de veehouderij die langer meegaan, bieden agrarisch ondernemers zowel economische als maatschappelijke voordelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat Flynth liet uitvoeren, bijgestaan door adviesbureau Valacon. 

Meer oude koeien houden betekent dat veehouders minder hoeven te investeren in jongvee. Hierdoor dalen de opfokkosten van jongvee, zo kwam naar voren uit het Flynth-onderzoek. Bovendien produceren oudere koeien meer melk. Het financieel voordeel kan oplopen tot 16.000 euro op jaarbasis per ondernemer.

Dit geldt voor een bedrijf met een melkproductieomvang van een miljoen kilogram, waarbij de levensduur wordt verlengd van vier jaar en zes maanden naar vijf jaar en twee maanden. Het financieel voordeel komt voornamelijk voort uit lagere voerkosten en hogere melkopbrengsten. Daarnaast zijn de gewaskosten, kosten voor machines en werktuigen en de betaalde rente lager.  

Gezien de maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn en diergezondheid is de levensduur ook een belangrijk thema, zo voegden de onderzoekers eraan toe. Een verlenging van de levensduur van de veestapel verbetert de economische prestaties en voldoet aan de wensen van de samenleving.  

Toch blijven grote stappen in levensduurverlenging nog uit, zo constateert Flynth verder. Het accountants- annex adviesbureau vraagt zich af of er in de agrarische sector voldoende urgentiebesef is voor het thema.

 

Gerelateerde artikelen