Fiscus spreekt met brancheverenigingen over medische vrijstelling

Er worden door de Belastingdienst gesprekken gevoerd met brancheverenigingen, waaronder de Nederlandse Chiropractoren Associatie, om voor bepaalde homogene groepen te beoordelen of de medische vrijstelling op die groep van toepassing is.

Dit zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij vragen beantwoordt over de verloren cassatie waar de diensten van een magnetiseur als gelijkwaardig werden betiteld aan die van BIG-geregistreerde psychologen en psychiaters.

De fiscus voert behalve met de brancheverenigingen ook gesprekken met individuele belastingplichtigen die van mening zijn dat op hun dienstverlening de medische vrijstelling van toepassing is.

“Er is geen gestandaardiseerde bestuurlijke informatie waaruit volgt welk percentage van de individuele alternatieve genezers een vrijstelling van btw vraagt en welk percentage wordt gehonoreerd en welk percentage niet. De administratieve vastlegging van dit soort vragen (of bezwaarschriften) vindt per belastingplichtige plaats. De Belastingdienst beoordeelt daarbij of de vrijstelling voor deze beroepsbeoefenaren geldt, of niet. Wanneer belastingplichtigen in bepaalde gevallen met de inspecteur van mening blijven verschillen over de vraag of zij zijn vrijgesteld van btw, acht ik het mogelijk dat de inspecteur – als dat nodig mocht zijn – bij de beoordeling of de betreffende belastingplichtige al dan niet heeft voldaan aan de vereiste beroepskwalificatie de mening van een onafhankelijke deskundige betrekt. De inspecteur beoordeelt zelf of de inzet van een onafhankelijke derde nodig is en wie dat moet zijn,” aldus Wiebes.

• Beantwoording Kamervragen over verloren cassatie magnetiseur

Gerelateerde artikelen