Fiscus informeert maatschappelijke organisaties over verdwijnen blauwe envelop

Dat de blauwe envelop gaat verdwijnen is wennen voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met digitale communicatie. Daarom werkt de Belastingdienst samen met maatschappelijke organisaties die burgers helpen bij het lezen van hun digitale post. Om deze organisaties te ondersteunen vinden dialoogbijeenkomsten plaats.

Tijdens de bijeenkomsten krijgen hulpgevers informatie en uitleg over de verdere digitalisering van het berichtenverkeer. Op het programma staat niet alleen een presentatie over digitaal berichtenverkeer van de Belastingdienst. Ook is Logius aanwezig om de deelnemers te laten zien hoe zij anderen helpen met het activeren van de Berichtenbox. Ook het gebruik van DigiD en DigiD Machtigen komt uitgebreid aan de orde. De komende twee weken vinden bijeenkomsten plaats in Amsterdam, Groningen, Breda en Rotterdam.

Maatschappelijke organisaties

De Belastingdienst nodigde zo’n 100 verschillende organisaties uit waar zij nauw mee samenwerkt. Onder andere ouderenbonden, vakbonden, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, sociaal raadslieden, vluchtelingenwerk en diverse gemeentelijke organisaties – allemaal instellingen en maatschappelijke dienstverleners die burgers vaker bijstaan in financiële en fiscale zaken. Per bijeenkomst hebben zo’n 30 tot 40 hulpgevers zich aangemeld.

Tweerichtingsverkeer

Tijdens de bijeenkomsten geeft de Belastingdienst niet alleen informatie, de organisaties wisselen ook de eerste ervaringen met digitaal berichtenverkeer met elkaar uit. Waar hebben mensen die niet digitaal vaardig zijn het meeste moeite mee? In rondetafelgesprekken krijgen de deelnemers de gelegenheid om aan te geven waar mensen tegenaan lopen en wat er nodig is om hen goed te kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen