Fiscalisten twijfelen aan uitvoerbaarheid wetsvoorstel box 3

Het Europees recht en onbegrip van belastingplichtigen zijn obstakels.

Het Register Belastingadviseurs (RB), de beroepsvereniging voor fiscalisten voor het MKB, twijfelt of het wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 uitvoerbaar is. Een van de twijfels van het RB is of belastingheffing over vermogensaanwas houdbaar is in het kader van het Europees recht.

Ook vrezen de fiscalisten of twee systemen (vermogensaanwas en vermogenswinst) in box 3 te veel vragen van de belastingplichtige. “Zal de belastingplichtige de twee systemen begrijpen, laat staan het verschil tussen deze twee systemen?”, zo schrijft de RB in een toelichting.   

Het RB pleit ervoor box 3-vermogen te belasten in box 1 door middel van de terbeschikkingsregeling (tbs-regeling). Door gebruik te maken van bestaande jurisprudentie en uitgekristalliseerde begrippen over totaalwinst en jaarwinst, kan de vermogensinkomsten uit box 3 eenvoudig worden belast in box 1, aldus het RB.

In het uiteindelijke wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 is een aantal wijzingen aangebracht, na consultatie onder accountants en fiscalisten. Diverse suggesties van het RB zijn verwerkt. Maar het pleidooi om vermogensaanwas te belasten via box 1 is verworpen.

Dit zijn de wijzingingen die zijn aangebracht in de Wet werkelijk rendement box 3.

Gerelateerde artikelen