Financial Systems 2016: De robot financial in actie

Het jaarlijks terugkerende evenement voor financiële software and tools Financial Systems - dat dit jaar voor het eerst samen gehouden werd met de beurs Accountancy Systems - vond donderdag 26 mei plaats in het NBC te Nieuwegein. De ruim 1.000 aanwezige finance professionals kregen een blik in de nabije toekomst van financiële technologie, een toekomst waarin robot accountants al het routinewerk overnemen.
 
Het thema van deze edities van Financial Systems en Accountancy Systems was de robot financial. Iedereen realiseert zich dat de robot financial geen mens is, dus wat gebeurt er met de mensen? Sommigen beweren dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en anderen stellen dat financials binnen een paar jaar werkloos zullen zijn. Wie heeft gelijk? Of ligt de waarheid ergens in het midden? 
 
Een computer kan nooit…
 
Dit is in het verleden vaak gezegd, maar de computer heeft de mensheid tot nu toe steeds het tegendeel bewezen.
– 1997: Computer verslaat wereldkampioen schaken
– 2011: Computer verslaat wereldkampioenen Jeopardy
– 2016: Computer verslaat wereldkampioen Go
 
Met de laatste overwinning is duidelijk gemaakt dat het niet langer draait om rekenkracht – het aantal mogelijke zetten bij Go is astronomisch groot – maar dat een computer in staat is tot creativiteit, strategie en scenarioplanning. Iedereen is zich zich rot geschrokken van dit laatste wapenfeit van technologie. De singularity (het moment dat computers mensen in alles zullen overtreffen) is nabij. Vanwege de exponentiële snelheid waarmee technologie wordt ontwikkeld zullen de computer en andere informatiegebaseerde technologiën ons in toenemende mate gaan verbazen. 
 
Een computer kan nooit… het werk van de financial volledig overnemen? De openingsspreker Randall van Poelvoorde (Exponential Technology Strategist & NAO – de Robot Financial) denkt van wel en wist dat op overtuigende wijze aan te tonen. 
 
Als de robot financial alles doet, wat blijft er dan nog voor de menselijke financials over? Er wordt vaak geopperd dat financials zich moeten ontwikkelen als business partner. Maar los ervan of iedere financial die omslag kan maken qua persoonlijkheid en skills, zijn er niet genoeg posities als business partner beschikbaar. 
 
VanPoelvoorde gaf aan dat hij de oplossing ook niet heeft (die heeft niemand op dit moment), maar dat hij ervan is overtuigd dat er nog steeds ruimte blijft voor mensen in organisaties. Wat robots nog niet hebben is gevoel, empathie, echte interactie, creativiteit en coachingskills. Hierin zit de oplossing die iedere financial diep zal moeten zoeken in zichzelf en in de organisaties waar ze voor werken. Een one size fits all model is er niet. 
 
 
 
Actionable Insights: van informatie naar actie 
Organisaties beschikken over containers data, maar missen vaak de link naar business value. Dat was de stelling van Wilco Schellevis, directeur Refine-IT. Wat er mist is actionable insight. Als voorbeeld van actionable insight noemde Schellevis de app Fitbit, die gebruikers laat zien hoeveel stappen zij die dag gezet hebben (data-informatie), hoeveel stappen ze nog moeten (inzicht) en welke actie ze kunnen ondernemen om hun doel te halen (actie), bijvoorbeeld een wandeling maken. De app triggert middels visualisaties heel erg tot actie. Als je dat in een organisatie voor elkaar kunt krijgen heb je goud in handen, stelde Schellevis. 
______________________________________________________________________________
Bezoek Financial Systems 2017
Slimmer werken en succesvoller worden met IT? Op zoek naar innovatieve financiële software? Kom dan naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals. Ontmoet de beste softwareleveranciers en 1.000 financiële vakgenoten. Bezoek op donderdag 26 mei 2016 Financial Systems. Schrijf u gratis in
______________________________________________________________________________
 
Organisaties willen allemaal meer data-driven worden, aldus de managementinformatie-expert, maar slechts 23 procent is hier voldoende naar onderweg. “Alleen een investering in IT gaat het het probleem niet oplossen. De drie drivers voor organisaties zijn intuïtie, gewoonten en data. De eerste twee kunnen het ontwikkelen van de data capability tegenhouden. De kunst zit in het combineren van intuïtie en data, en wanneer iets goed werkt er een nieuwe gewoonte van maken.”
 
Schellevis besloot de sessie met 10 tips om tot actionable insights te komen:
1. Stel heldere en haalbare doelen voor iedereen.
2. Visualisaties werken beter dan cijfers.
– Hoe eenvoudiger, hoe beter.
– Consistent in kleuren en verhaallijn.
3. Toesnijden op doelgroep.
– Functie.
– Verantwoordelijkheidsniveau (strategisch, tactisch, operationeel).
– Analysebehoefte.
– Bijna altijd geldt: less is more!
4. Root cause-analyse is mogelijk.
– Mogelijkheid tot doordrillen resultaten.
– Veel details beschikbaar over waarom iets zo is. 
5. Zicht op relevante context.
– Vergelijkbare klanten, periode of projecten.
6. Geen discussie over betrouwbaarheid (dat is killing!).
– Betrek gebruikers bij validatie meetwaarden.
– Bij ieder signaal betrouwbaarheid direct actie ondernemen.
7. Variatie push & pull.
– Zoek goede mix van informatie halen en signalen brengen.
– Welke informatie is voor mail geschikt en welke voor uitgebreidere rapportages?
8. Effectief vastleggen en opvolgen van actiepunten.
– Komt het in notulen? Dan gebeurt er niks tot de volgende vergadering. 
– Concreet, duidelijk, snel en traceerbaar.
– Werk aan cultuur van verantwoorden van actiepunten.
9. Thematic business control.
– Kies een aantal thema’s om op te focussen.
– Niet alles tegelijk: doable acties voor doelgroep.
10. Zicht op informatie.
– Breng cruciale stuurinformatie letterlijk continu in beeld.
– Zet schermen op de werkvloer.
– Startpagina op intranet.
– KPI’s in een app. 

 
 
Het failliet van klassiek boekhouden 
“Wie houden er allemaal van boekhouden?”, begon Andre Salomons, directeur Financial Suite, zijn sessie ‘het failliet van klassiek boekhouden’. Niet geheel verrassend staken alle 100 aanwezige finance professionals hun hand op. “Het is mijn roeping”, riep één deelnemer zelfs. Salomons deelde vervolgens mee dat er bijna geen vergelijking meer is tussen boekhouden van nu en boekhouden van zeg 5, 10, 15 en 20 jaar geleden. Het komt er op neer dat financials ermee kunnen ophouden en de boekhouding aan het pakket kunnen overlaten. De tijd van kasgiroboeken, staten tellen en DOS is definitief voorbij, hoe jammer sommige boekhoudliefhebbers dat ook vinden. 
 
De volgende vraag die Salomons stelde was hoe lang geleden de 100 aanwezigen hun software hadden vervangen. Van de 100 deelnemers hadden slechts zo’n 7 professionals een nieuw pakket aangeschaft. Waarom werken ze met oude software? Salomons haalde er een uitspraak van David Bowie bij:  ‘If IT works don’t change it.’ Een uitspraak die veel van de financials bekend voorkwam. 
 
Maar als Chinezen in zes dagen een compleet hotel kunnen neerzetten, wat is dan het excuus voor financials om geen moderne software te implementeren? Dat hebben ze niet. Het is tijd voor een reset van het brein, aldus Salomons. Het merendeel van financials werkt nog met Excel en verouderde software. Het V&D-effect van boekhouden is een kwestie van tijd, op een gegeven moment stort het in elkaar. Hoe kom je uit de circel? Salomons: “Het gaat om de business, niet om de boekhouding. Software doet alles als je het goed inricht. Ik heb laatst Exact Online geïmplementeerd bij een klant en dat heeft geleid tot 97 procent meer efficiency. Het bedrijf is dagelijks volledig bij in 15 minuten. Dus beste financials, realiseer die besparing ook en ga met de gewonnen tijd wat anders doen.” 
 
Uitreiking Accountancy Awards
De dag werd afgesloten met de uitreiking van de Nationale Accountancy Awards
 
Categorie <10 medewerkers
De winnaar is: EasyZZP
 
Categorie 10 – 100 medewerkers
De winnaar is: IBEO (Ik Ben Een Ondernemer)
 
Categorie >100 medewerkers
De winnaar is: Koenen en Co
 
Lees hier meer over de winnaars. 
 
Tijdens de afsluitende borrel van de beurzen stonden vooral de sociale aspecten van technologie centraal. Technologie helpt ons om het leven makkelijker te maken, maar als technologie alles overneemt, wat gaan mensen dan nog doen? Dit zal een boeiende zoektocht zijn die op events van Alex van Groningen de komende jaren of decennia nog genoeg stof tot discussie en nadenken zal geven. 
 
————————————————————————————- 
 
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Grijp uw kans en groei mee in kennis, netwerk en carrière. Word nu lid van de FM Club.
 
 
 
Gerelateerde artikelen