Europees Hof: 3,4 miljard coronasteun voor KLM was onwettig

Ryanair spande een zaak aan vanwege vermeende oneerlijke concurrentie.

Het Europees Hof van Justitie heeft de eerdere goedkeuring voor 3,4 miljard euro staatssteun die KLM kreeg tijdens de coronacrisis, nietig verklaard. De zaak was aangespannen door vliegtuigmaatschappij Ryanair die hierin oneerlijke concurrentie zag.

De veroordeelde partij is de Europese Commissie, die Nederland in 2020 toestemming heeft gegeven voor de staatssteun. Volgens het Gerecht van het EU-Hof heeft de commissie toen een fout gemaakt door onvoldoende te onderzoeken of uitsluitend KLM voordeel zou hebben van deze staatssteun, of toch ook Air France, waarmee KLM één bedrijf vormt. 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Het Gerecht van het EU-Hof komt nu tot de conclusie dat ook de holding Air France-KLM en Air France zelf van de Nederlandse staatssteun konden profiteren.

Ryanair eist dat de Europese Commissie maatregelen neemt tegen staatssteun die tijdens de coronapandemie de vrije markt zou hebben verstoord. De Ierse maatschappij eist ook dat Brussel de Nederlandse regering dwingt de staatssteun bij KLM terug te vorderen. KLM heeft alle leningen terugbetaald en beëindigde een kredietfaciliteit in april 2023, dus maakt geen gebruik meer van de verleende steun.

Lees ook: 

Gerelateerde artikelen