Euribor-fraude: kleine boetes medewerkers Rabobank

Vier medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij gesjoemel met de Euribor-rente, hebben een schikking getroffen met toezichthouder Dutch Securities Institute (DSI). Ze moeten kleine boetes betalen, zo blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Drie van de vier medewerkers hadden een leidinggevende functie, de vierde is een junior-medewerker. Zijn boete is lager. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse bankiers individueel gestraft zijn voor hun rol in het schandaal.

De medewerkers moeten volgens de krant tussen de 750 en 3000 euro betalen. Een ex-medewerker van de bank kreeg een boete van 1500 euro en een berisping. Dertig Rabo-medewerkers waren betrokken bij het manipuleren van de Libor- en Euribor-rente. Zij ontlopen in Nederland strafrechtelijke vervolging. In het buitenland worden ex-medewerkers van de bank harder aangepakt.

De schikkingen zijn eind 2014 al getroffen, maar pas nu is bekend dat het om Rabobank gaat. Bij het Euribor-schandaal uit 2012 werd gesjoemeld met de rente die banken elkaar in rekening brengen als ze geld aan elkaar lenen. Zij stelden het tarief dat zij zelf verwachtten te gaan betalen, te hoog of te laag voor. Hier profiteerden vervolgens de handelaren van de bank van, door met hun beleggingen hierop in te spelen.

Het DSI is het zelfreguleringsorgaan van de Nederlandse effectenbranche. De organisatie onderwerpt personeel in de financiële sector aan een screening, waarna de werknemers een certificaat krijgen. Wie de aan dit certificaat verbonden gedragsregels overtreedt, kan door het tuchtrecht van de DSI worden aangeklaagd en beboet.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen