EU-commissaris blij met onthullingen over belastingparadijzen

De onthullingen over vermogende politici en zakenmensen die hun geld via brievenbusfirma's in belastingparadijzen stallen zijn ‘erg goed nieuws’. Dat zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) maandag op de Franse radio over de ‘Panama Papers’. ‘Omdat het de politieke wapens geeft om te zeggen: het is genoeg.’

De Europese Commissie presenteerde in januari een voorstel dat belastingontwijking door multinationals tegen moet gaan. ‘Er zal altijd strijd zijn tussen fraudeurs, belastingontwijkers en fiscale opsporingsinstanties’, aldus de Franse oud-minister. Hij voegde daarna toe dat het bankgeheim al bijna niet meer bestaat.

In het journalistieke onderzoek naar wereldwijde belastingontduiking duiken meer dan tien staatshoofden op. Ook de vrouw van EU-commissaris Miguel Arias Cañete (Klimaat, Energie) wordt genoemd in de Panama Papers. Cañetes woordvoerder zei tegen het consortium dat de kwestie onderzocht dat de gedragscode van de Europese Unie niet is overtreden. Zijn vrouw zou al haar vermogen hebben opgegeven bij de Spaanse fiscus.

Hollande prijst onthulling

De Franse president François Hollande heeft maandag de onthullingen van de ‘Panama Papers’ goed nieuws genoemd. Volgens hem helpt dit de Franse staatskas te spekken omdat er straks meer geld komt van mensen die belastingfraude plegen. ‘Er zullen onderzoeken en processen komen’, voorspelde Hollande.

Premier IJsland wankelt door Panama Papers

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson wordt maandag geconfronteerd met een motie van wantrouwen in het parlement, naar aanleiding van de onthullingen in de Panama Papers. De premier is een van de staatshoofden en regeringsleiders die volgens de onthulde documenten geld zouden hebben gestald in belastingparadijzen.

De onthullingen over de Panama Papers werden zondagavond gedaan door meer dan honderd media uit de hele wereld. Gunnlaugssons vermogende echtgenote had belangen in waardepapieren van IJslandse banken, toen die in 2008 op omvallen stonden. Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. De vraag is of hij met zijn optreden de financiële belangen van zijn vrouw heeft bevoordeeld.

Gunnlaugsson werd in een interview met de Zweedse televisie aan de tand gevoeld over de investeringen van zijn vrouw. De premier stond vrijwel direct op en toonde zich gepikeerd. ‘Je vragen zijn nonsens. Je luist me onder valse voorwendselen een interview in’, aldus Gunnlaugsson. Een minuut later liep hij weg uit het interview.

De oppositie diende een motie van wantrouwen in. Om 17.00 Nederlandse tijd komt het parlement bij elkaar. Voor later op de dag staan protesten gepland in de hoofdstad Reykjavik.

‘Ik hoop dat Sigmundur David beseft hoe ernstig dit is, en dat hij het fatsoen heeft af te treden voordat het parlement vandaag bijeenkomt’, zei Birgitta Jonsdottir van de oppositionele Piratenpartij.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen